Mozaik

Nagy késéssel indult telelőhelyére a Kecskeméten kolduló gólya

A sérült gólyák között merített erőt hosszú útja megkezdéséhez.

Egy fiatal fehér gólya hívta fel magára a figyelmet a kecskeméti Műkertvárosban szeptemberben. A madarat többen látták még egy hónappal is azután, amikor társai már elindultak téli telelőhelyeik felé.

Megkezdték vonulásukat Afrika felé a magyar gólyacsapatok
A Boszporusznál van a Kelet-Európából érkező madarak fő gyülekezőhelye, itt gyűjtenek erőt útjuk folytatásához.

A Kecskeméti Vadasparkba sorra érkeztek a bejelentések, írta weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park. Mint kiderült arról a fiatal,  késői kelésű fehér gólyáról van szó, amely korábban a vadasparkban lábadozott.

Más fiatal gólyákkal együtt Tiszaalpáron próbáltuk szabadon engedni a madarat 2019. augusztus 16-án. Mivel akkor nem repült el a többiekkel, és az embertől még élelemért koldult, visszavittük őt a vadaskertbe, hogy tovább erősödjön. Egy idő után abba a kifutóba tették, ahol a sérült, röpképtelen gólyák élnek, itt kezdte meg szárnyainak próbálgatását, majd tett egyre nagyobb kirándulásokat a Műkertvárosban

– írták.

A fiatal gólya végül úgy összeszedte magát, hogy szeptemberben elindult délnek. Szeptember 24-én Görögországban azonosították a gyűrűje alapján, azóta pedig könnyen lehet, hogy elérte a fekete kontinenst is.

Kiemelt képünk 2019. augusztus 16-án készült, amikor a madár (balra) éppen a szárnyait próbálgatja – Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik