Otthon készült

Konyhai maradékból ajánl recepteket az IKEA ingyenes szakácskönyve

Ikea
Ikea
A letölthető szakácskönyv igazi különlegességeket is ígér.

Az IKEA mindig keményen küzdött a pazarlás ellen, éppen ezért rengeteg projektet indított az utóbbi években, hogy mindent megtegyen azért, hogy olyan termékeket is megmentsen, amelyeket egyszerűen csak kidobnánk. Eddig leginkább a bútorok terén adott ilyenfajta segítséget, most azonban olyan szakácskönnyel rukkolt elő, amivel a maradék ételeinket is megmenthetjük a kukába kerüléstől.

A maradékmentő omlett, az elfeledett zöldségekből készült egytálétel, a fonnyadt zöldekből összedobott pesto olyan ínycsiklandóak, hogy legszívesebben azonnal megkóstolnánk őket! A letölthető szakácskönyv igazi különlegességeket is ígér, például ötleteket ad a kávézacc, a tojáshéj, a banánhéj vagy épp a kukoricabajusz felhasználásához.

Észak-amerikai séfek közreműködésével 50 olyan receptet alkottak meg, amelyek segítségével kidobásra ítélt fölösleges ételekből készíthetünk különleges fogásokat. A szakácskönyvben a reggelitől a desszertig találunk érdekes és ínycsiklandozó ételeket, illetve tippeket is elsajátíthatunk arra vonatkozóan, hogy mit csináljunk azokkal az élelmiszerekkel, amelyeket már tényleg nem lehet megmenteni.

Még mindig rengeteg ételt dobunk ki

Az új adatok alapján egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente, szemben a korábbi, 68 kg/fő/év mennyiséggel- írja a nosalty. A 4%-os csökkenés azért is jelentős eredmény, mivel az eltelt időszakban a vásárlóerő bővülése megközelítőleg 16%-os volt. Igaz, az élelmiszerárak az inflációt meghaladó mértékben növekedtek.

Nem változott azonban az élelmiszer-hulladék összetétele: a keletkező mennyiség fele az elkerülhető kategóriába tartozik, azaz keletkezésük egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Az élelmiszer-pazarlásunk tehát fejenként 32-33 kg évente. Leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk mennek veszendőbe. Mindez azt mutatja, hogy még bőven akad tennivalónk a környezettudatosságunk fejlesztése terén.

Érdemes letölteni  az ingyenes receptkönyvet!

Kapcsolódó
Az egészséges és boldog élet záloga lehet a magyar zöldségszalámi
Azt mondják, nemsokára ott lóg majd a téliszalámi mellett a polcokon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik