Életmód

45 meggyőző érv a csicsóka mellett

Magyarországon több száz éve ismert, régi leírásokban is kiemelten javasolt, igen hasznos  növényként és „téli élelmiszerként”, tápanyagforrásként tartották számon a csicsókát.

Fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.

Az inulin összetett szénhidrátvegyület, amely azonban eltér az ebbe a kategóriába tartozó keményítőktől, vagyis nem tekinthető cukornak sem, annak ellenére, hogy édes ízű. A legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik, szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak.

A csicsókagumóból előállított készítmények komoly, megbízható kutatási háttérrel rendelkező élelmiszerek, hatásaikat reprodukálható módon igazolták független, akkreditált intézmények, klinikák szerte a világon. A csicsókasűrítmény kutatási modell-anyag, számos kutatómunka tárgya mind a mai napig. Jótékony hatásáról a legfontosabbakat a naturegift oldal segítségével gyűjtöttük össze.

  • Beltartalmi értékük és élettani hatásuk tekintetében még az értékesebb mézeket, illetve egyéb, természetes, növényi alapú édesítő anyagokat (növényi szirupok, stevia) is felülmúlják, a szakmai eredmények szerint.
  • Magas kálium, kalcium, magnézium és foszfortartalommal rendelkeznek, nátriumtartalmuk alacsony, vastartalmuk is jellemző.
  • Nyomelemtartalmuk kiemelkedő, jellemzően magas réz, króm, mangán, cink tartalmuk, de számos egyéb elemet is tartalmazhatnak termőhelytől függően (szelén, bór, stb)
  • Az ásványi anyagok és nyomelemek egymáshoz viszonyított aránya megfelelő, egymás hasznosulását is segítik (szinergencia). Különösen a kálium-magnézium-foszfor egyensúlya emelhető ki.
  • Nem emészthető ballasztanyag tartalmuk révén serkentik a bélműködést. Az inulin mellett pektint is tartalmaznak.
  • Használatuk egyben hosszantartó teltségérzést biztosít, mértéktartó illetve szokásosnál kisebb élelmiszer-fogyasztás mellett is.
  • Inulintartalmuk, valamint összetevőik optimális aránya (együttes, komplex hatásuk) miatt különleges élettani hatásuk van, más élelmiszerekkel nem vagy alig pótolhatók.
  • Más élelmiszerekkel együtt fogyasztva az egyéb hasznos komponensek (vitaminok, ásványok, nyomelemek, színanyagok, stb) felszívódását egyenletessé teszik, „nyújtott felszívódást” biztosítanak a vékonybélben.
  • Összetételük révén egyedi, igen előnyös felszívódási körülményeket teremtenek a vékony- és vastagbélben.
  • Képesek a tápcsatornában magukkal vinni, mintegy szállítani, utaztatni hasznos, probiotikus kultúrákat, amelyeket „táplálva”, ún. szimbiotikus hatás érhető el.
  • Segítik a székrekedés kezelését, lazítják a székletet, megelőzik a székrekedéssel járó problémákat .Visszaszorítják a bélrendszerrel összefüggő egyéb betegségeket, mint a bélhurut, bélgyulladás, és az irritábilis bél-szindróma (IBSZ). Megelőzik és kiküszöbölik a bélrendszeri diszkomfort-érzést.
  • Egyes autoimmun betegségek, mint a colitis ulcerosa és Crohn-betegség, esetében is előnyösnek bizonyult a fogyasztásuk (inulindús), a bélhámsejtek hatékonyabb regenerációja, a bélrendszeri immunitás javulása és egyéb hatások miatt.
  • Védenek a légzőszervi betegségekkel szemben, a tüdő hámszövetének immunitását erősítik. Szerepük van légzőszervi betegségek (asztma, stb) megelőzésében.
  • Segítenek megelőzni a húgyúti fertőzéseket csecsemők, gyermekek és felnőttek esetében. Veseműködést elősegítő, húgykő és vesekő oldó valamint kőképződést gátló hatásuk ismert.
  • Szerepük van a bélrendszeri immunitás, valamint a teljes szervezetre kiterjedő immunrendszeri védelem kialakításában.
  • Javítják a csontanyagcserét (kalcium-ionizáció, D-vitamin működés segítése, lúgosítás stb), segítik a csontritkulás megelőzését és kezelését, a vér magnéziumszintjét is emelik.
  • Kímélik a hasnyálmirigyet, segítik annak hatékonyabb működését, egyúttal számos „terhet” levesznek róla. A hasnyálmirigy védelemben betöltött szerepük (tápanyag-forgalom szabályozás, lúgosítás, stb) kiemelkedő.
  • Cukoranyagcsere-szabályozók, kiegyensúlyozott szénhidrát-forgalom megvalósulását segítik. Alacsony glikémiás indexűek.
  • Támogatják a szívizom munkáját, védik a szívet a stresszhatásokkal szemben, növelik ellenállóképességét, teljesítőképességét (magnézium, foszfor, kalcium, nyomelemek, inulin, fruktóz).
  • Kiemelt szerepük van az érrendszer védelmében, védik a szív koszorúsereit és az agyi ereket, csökkentik a szívinfarktus és az agyvérzés, stroke esélyét. Más érvédő anyagokkal együtt (pl. ómega-3 zsírsavak, lecitin, stb) igen hatékony védelmet nyújtanak.
  • Csökkentik a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét a vérben.
  • Trigliceridszint szabályozók, csökkentik a szabad zsírsavak mennyiségét a vérben, ezáltal a szív oxigén-igénye is csökken, amely szintén szívinfarktusra való kisebb hajlammal, illetve egészségesebb szívműködéssel jár együtt. Legtöbb esetben trigliceridszint csökkenést észleltek (inulindús termék).
  • Mérhetően növelik a védőkoleszterin (HDL) szintet.
  • Étvágycsökkentő, teltségérzést biztosító és szabályozó tulajdonságuk miatt az evési kényszerek megelőzését és leküzdését is támogatják, az éhségérzet intenzitását csökkentik, megszüntetik a „rohamszerű, remegésszerű” éhségérzetet. Az evési kényszerek visszaszorítása révén számos következményes pszichikai és fizikai következményt is elháríthatnak.
  • Az élelmiszer-függőségeken belül kiemelten az édességvágyat csökkentik, az édesség-függőség visszaszorítását támogatják.
  • B-vitamin források, így részt vállalnak számos összetett anyagcsere-folyamatban, a szöveti légzésben, enzimes és idegrendszeri folyamatokban, stb. A B-vitaminok bélflóra általi termeltetésében is nagy szerepet vállalnak, így e téren (B-vitaminok) hatásuk többszörösen előnyös.
  • Időlegesen vagy tartósan szellemi koncentrációt és lelki állóképességet igénylő tevékenységek segítői. A mentális terhelhetőséget, teljesítőképességet emelik. Segítik a fókuszált figyelmet, koncentrációt igénylő tevékenységet végzők munkáját. Szellemi munkások hasznos táplálékai.
  • Csökkentik a hangulati hullámzás, a változó kedélyállapot létrejöttének esélyét, hatással lehetnek a stabil személyiség, „kontrollálhatóság” kialakulásában már gyermekkortól kezdve.
Fotó: youtube.com
  • Kedvezően hatnak a magas vérnyomásra (csökkentik) az ásványi anyag-egyensúlyt, valamint só-és vízháztartást is szabályozó jellege miatt (K-Na pumpa).
  • Az I. típusú cukorbetegség esetén kézben tarthatóvá teszik a vércukorszintet, segítik megelőzni a szövődményeket, illetve enyhítik azokat.
  • Kezdődő, II. típusú cukorbetegség visszafordításának eszközei, a kialakult kórkép szövődményeinek kifejlődését enyhítik. Rendszeres bevitelük a gyógyulást hatékonyan segíti.
  • Candidiasisban szenvedő betegek számára előnyösek (inulindús), a bélflóra-egyensúly, a jó bélrendszeri immunitás (teljes immunrendszeri védelem) valamint a betegséggel együtt járó idegrendszeri hatások leküzdésének segítője.
  • Kialakult fertőzések, infeciók közbeni gyógyulást és azt követő immunrendszeri erősítést hatékonyan elvégzik, egyéb immunerősítő hatóanyagok működését segítik.
  • Segítik a gyermek- és felnőttkori allergiák (ekcéma, allergiás asztma, stb) és intoleranciák megelőzését. Atópiás (allergia hajlamával rendelkező) családoknál rendszeres fogyasztásuk védő, preventív hatású.
  • Pollenallergiások számára is alkalmas és építő tápanyagforrások. (Esszenciális zsírsavakkal és más anyagokkal együtt a tüdő hámszövetének állapotát javíthatják)
  • Az aktív vagy passzív dohányzás által károsodott tüdő- és emésztőszervi nyálkahártyák sejtjeinek regenerációját serkentik, a dohányzás-leszoktató programok hasznos segítői (az idegrendszeri állapotot is stabilizálják).
  • Mikroelemeik és nyomelemeik révén lassítják az öregedési folyamatot, csökkentik a belső oxidációt.
  • Kialakult ételallergiák és -intoleranciák esetében fogyasztásuk előnyös, segítik a tápanyag-ellátást, az immunrendszeri egyensúly helyreállítását. Az esetlegesen sérült, érzékeny bélnyálkahártyát nyugtatják, hámosítják.
  • Gyorsítják a szervezet általános méregtelenítő folyamatait, különös tekintettel a nehézfémek kiválasztására. Erősítik a környezetszennyező anyagokkal, környezeti ártalmakkal szembeni ellenállást. Nehézfémekkel szennyezett területeken, iparvárosokban rendszeres használatuk ajánlott.
  • Kedvezően befolyásolják a só- és vízháztartást (elektrolit egyensúly).
  • Májvédő hatásúak, javítják a máj anyagcseréjét és detoxikáló tevékenységét. Májbetegségek esetén a májfunkció értékei mérhetően javultak.
  • Tisztítókúrák (bél-, máj-, és vesetisztítás), léböjtök hasznos kelléke, az általános méregtelenítő programok hatékonyságának növelője. A léböjtök során vércukorszint és energiastabilizáló hatású, a böjtkúrák során a mentális és lelki egyensúly megtartását is segíti.
  • Igazolódott az inulindús csicsókatermékek húgysavszint-csökkentő hatása is, amely a köszvényes és húgysavszinttel összefüggő ízületi panaszok csökkentését segítik, rendszeres fogyasztásuk esetén. A köszvény és hiperurikémia megelőzésében és kezelésében jól hasznosíthatók, normalizálják a vér húgysavszintjét, ezzel gátolják a húgysav kristályok létrejövetelét az ízületekben, így elkerülhető a köszvényes roham. (Emellett a csicsókatermékek savtalanító hatása is enyhíti a tüneteket, az ízületek gyógyulási folyamatát segítik.)
  • Öregedési folyamatokat lassító hatásaik miatt javasolható középkortól kezdődően, kiemelten az idősebb lakosság számára. Összetett hatásaik révén beindítják az öngyógyító, regenerációs mechanizmusokat a tápcsatornában, a keringési rendszerben, a májban, a csontrendszerben és ízületekben, valamint az idegsejtekben.
  • Kiemelten ajánlottak változó kor előtt álló, illetve változó korban lévő nők számára, a belső anyagcsere- és hormonális egyensúly fenntartása érdekében, valamint az idegrendszer megerősítésére, stresszoldásra.

Kipróbált csicsókás recepteket itt találtok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik