Életmód

Megtalálta az édent, és az Azori-szigetekre költözött

Szerelem volt az első látásra.

Bár hölgyeket nem illik az életkorukról kérdezni, mégis kísérletet teszek erre. A válasz frappáns: az olvasók gondolják annyinak, amennyinek látják.

A beszélgetés témáját tekintve valóban nem Perlaki Rita életkora a lényeges. Sokkal érdekfeszítőbb az, hogy egy fiatal lány hogyan vágott neki a nagyvilágnak, miként lett számára első látásra szerelem az Azori-szigetek és milyenek a mindennapjai, a kalandjai az Atlanti-óceán közepén.

Ön biológus mérnök, MBA diplomával rendelkezik és marketinget is tanult. Dolgozott ezeken a területeken?

Ösztöndíjasként Ausztráliában éltem több évig, ott tanultam marketinget, a biológus mérnök diplomát és MBA diplomát itthon szereztem. A családi cégünk marketing és értékesítési stratégiájának kidolgozásán és megvalósításán dolgoztam, és jelenleg is a cégnél dolgozom. Online látom el a marketing feladatokat, a téli időszakban – amikor az Azori-szigeteken az időjárás nem kedvező – személyesen is segítem a munkát Magyarországon.

Tudvalévő, hogy szíve csücske lett az Azori-szigetek. Hogyan alakult ki ez a „szerelem”?

Először 2016 szeptemberében egy azori ismerősöm meghívására jártam a szigeteken. Furnasban, São Miguel szigetének turisztikai központjában laktam az első héten. A második napon elmentem kirándulni a településen lévő csodás parkba, és megláttam egy hortenziákkal teli domboldalt. A kívülről érintetlennek tűnő zöld környezet, a nyugalom, a virágok nagyon megfogtak. Éppen az anyukámmal beszéltem telefonon, és mondtam neki, én bizony ide költözöm.

Mikor költözött a szigetre?

2017 júliusában. A kiköltözésben szerepet játszott az is, hogy sok éven keresztül nagyon beteg voltam, és szükségem volt egy nyugodt helyre a teljes gyógyuláshoz. Teljesen alkalmasnak éreztem a szigetet ehhez, és igazam is lett. Nagyon jót tett a környezetváltás. Azt tudni kell, hogy három havonta járok haza, mert az itthoni munkám miatt időnként szükség van a személyes jelenlétre. A nyári időszakban előfordul, hogy hosszabb ideig nem tudok hazajönni. Ilyenkor a családom szokott meglátogatni.

Ma túravezetőként dolgozik. Ez volt a terv?

Mikor kiköltöztem, kizárólag online dolgoztam a családi vállalkozásunknak. Bár angolul és olaszul beszélek, portugálul és azori portugálul nem beszéltem a kiköltözésemkor, így nem volt tervben, hogy munkát vállaljak a szigeten. Az Azori Éden blogomat viszont a kiköltözésem első napjától írtam főleg a családomnak és a barátaimnak, de egyre többen érdeklődtek az Azori-szigetekre történő utazás iránt. Folyamatos tanulás és tanfolyamok elvégzése után vágtam bele kinn az egyéni vállalkozásomba akkor, amikor felkészültnek éreztem magam a minőségi munka végzésére. Az indulásban és azóta is sokat segít egy turizmusban dolgozó azori barátom, akivel sok programot szervezünk és közös terveink is vannak a turizmussal kapcsolatban.

Sok magyar turista fordul Önhöz?

Igen. Annál is inkább, mert már negyedik éve minden februárban szervezek a kiutazni szándékozóknak az azori utazásra felkészítő előadást Budapesten. Mindig szép számmal érkeznek a turisták erre a programra, és utána a szigetekre is. Jelenleg több magyar és portugál utazási irodával is együtt dolgozom, tehát nem csak közvetlenül érkeznek hozzám a turisták, akik között nagyon sok amerikai vendégem is volt, hiszen túráim a magyar mellett angolul is elérhetőek.

Milyen a mindennapi élet a szigeteken?

Ha nagyon röviden kellene jellemezni, akkor lassú, nyugodt, ráérünk arra még mentalitású. Ezt egy nagyon aktív embernek az elején nehéz megszokni. Amikor hazajövök, alig tudok felgyorsulni. A kinti környezet gyönyörű és ennyi idő után is rácsodálkozom minden nap a csodás tájra. Egy alvó vulkán szélén élek jelenleg és nincs két egyforma nap. Már 10 éve fotózom ezért a sziget nekem egy igazi varázslat.

Az évek során hogyan alakultak a személyes kapcsolatai, barátságai a messzi távolban?

Nehéz volt kialakítani bármilyen közelebbi kapcsolatot a helyiekkel. Az azoriak között mégis sok jó barátra leltem, de nagyon sokat kellett dolgozni ezen. Inkább külföldiekkel találtam meg a hangot az elején, és van, akikkel manapság is nagyon jó a kapcsolatom. Ebbe a körbe tartozik egy holland, szintén a turizmusban dolgozó barátnőm, akivel mindenben segítjük egymást. Hetente mindig van egy-két óránk, amikor ketten leülünk beszélgetni, ötletelni. Van egy svájci barátnőm, aki nagyon közel lakik hozzám, és akivel a kertészkedésben szerzett tapasztalatainkat osztjuk meg egymással, és sokat készít nekem gluténmentes termékeket is. De a legjobb barátaim azoriak. Ők mind a turizmusban dolgoznak és ennek révén ismerkedtünk meg. Az azoriak nagyon odaadó barátok és mindenben segítik a másikat, de a kapcsolatok kialakításának első fázisa nehéz.

Hány magyar él a szigeteken?

Én 10 emberről tudok, de lehet, hogy többen is vannak. Akikről én tudok, azok között van masszőr, van, aki a turizmusban dolgozik és több orvos is. Nekem itt egy magyar barátnőm van. Nagyon élvezem, amikor találkozunk, és magyarul tudunk beszélgetni. Sokkal jobban értjük egymást félszavakból is, mint bárkivel.

A koronavírus-járvány nyilván az Azori-szigetek turizmusát sem kerülte el.

Ebben az évben – ha a Coviddal kapcsolatos szabályozások nem akadályozták volna a kiutazást – nagyon sok vendégem lett volna. Teljesen tele volt a naptáram márciustól egészen decemberig, a járvány miatt azonban ezek az utazások lenullázódtak. A járvány ideje alatt nagyon szigorú szabályozások voltak a szigeten. A Covid miatt majd 4 hónapig voltam karanténban. A mi lakókerületünket teljesen lezárták, csak vásárlás céljából léphettük ki az utcára. Én gluténmentesen táplálkozom, de a mi kis községünkben korlátozottak voltak a lehetőségek ezzel kapcsolatban, ezért számomra hatványozottan nehéz volt a járvány első hulláma.

Mi a helyzet most, a második hullám idején?

Jelenleg turisták érkezhetnek a szigetre. Kötelező számukra 2 alkalommal a Covid-teszt – a második teszt akkor, ha 6 napnál tovább marad valaki a szigeten –, mely ingyenes. Amerikából, ahonnan a legtöbb turista érkezik a szigetekre, megszüntették a járatokat és még mindig csak 1-2 repülő érkezik havonta. A turizmus augusztusban volt egy kicsit erősebb, de igazából meg sem közelítette az előző évek számait. A blogomon egyébként folyamatosan fent vannak a legújabb hírek a Covid-helyzettel kapcsolatban.

Boldog odakinn?

Azt hiszem, megtaláltam az egészséges egyensúlyt az azori életem és a magyarországi életem között. Amikor az Azori-szigeteken vagyok, akkor ott vagyok boldog, amikor Magyarországon, akkor itt vagyok az. Kint nagyon hiányzik a családom, mert nagyon jó a viszonyunk. Fontos, hogy velük is tudjak elég időt tölteni egy évben és ezt tökéletesen megoldottuk, így nyugodtan élvezhetem a Azori Édent.

Mit tervez a következő évekre?

Mindig csak egy évre tervezek előre.  A legújabb projektem már elkezdődött ebben az évben. A blogom, Facebook– és Instagram-oldalam után elindult az Azori Éden YouTube csatorna, köszönhetően a Kalandlista bloggereinek. Ami nagyon nagy előny, hogy László Katalin barátnőm – akivel az ausztrál ösztöndíjat együtt nyertük el – segíti a blogomat és a YouTube csatornámat is fantasztikus angol fordítással, ezáltal több emberhez eljuthat a túráim híre. Tervben van két fontos turizmussal kapcsolatos tanfolyam elvégzése, és a portugál nyelv magasabb szinten való elsajátítása is. Jövőre pedig Santa Maria szigetére is tervezek izgalmas túrákat a legjobb barátom segítségével. Szeretném, ha a terveinket, amelyeket ebben az évben szerettünk volna megvalósítani egy Azori farm tulajdonosaival, jövőre „kipipálhatjuk”. És persze jó lenne, ha minél több turistának segíthetnék, minél többen érkeznének hozzám a jövő évben.

Perlaki Rita Top 5 ajánlata az Azori-szigeteken

Furnas

Furnas, ahol élek és amiről az első videónkat is készítettük. Ez egy alvó vulkán kráterébe épített kis település, a legcsodásabb parkokkal, hihetetlenül zöld környezettel, fantasztikus gasztronómiával.

Sete Cidades

Sete Cidades területén a kétszínű tó Lagoa Azul, Lagoa Verde, amelyet São Miguel és az Azori-szigetek ikonikus kilátójáról lehet megtekinteni.

Nordeste

Nordeste a sziget keleti része, ahol a lélegzetelállító kilátók, világítótorony, madarakkal és különleges növényekkel teli parkok váltják egymást. A sziget legszebb része.

Azori farm

Az Azori farm, ahol már családtagként fogadnak, amikor kísérem a turistákat. Aki a szigetre érkezik és szeretne többet megtudni arról, hogyan éltek és élnek jelenleg az emberek az Azori-szigeteken, ezt látnia kell. Tanulni a kultúrájukról, a vallással kapcsolatos ünnepeikről, a mezőgazdaságról, növényekről, állatokról. Ez az egyetlen olyan program, ahol a turisták azt érezhetik, hogy közelebb kerültek az azori emberekhez, hiszen egy család látja vendégül a kirándulókat.

Bálnales

Ez így egyszerűen fogalmazva: kihagyhatatlan program.

Kedvcsináló fotókat nézegethet a képgalériában

Galéria

Kiemelt kép: © Azori Éden

Elmentek nászútra és vállalkozók lettek a Kanári-szigeteken
Olykor háborgó óceánt, sziklás, fekete-homokos tengerpartot, hegyeket, erdőket és nyüzsgő tengerparti életet kínál Tenerife.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik