Mozaik

A sziget, ahol 12 szőlőszem hozza meg az újévi szerencsét

Tenerifén ápolják az ősi spanyol hagyományokat, és hatalmas mulatságokat rendeznek az év utolsó napján.

A Kanári-szigeteket egész évben az üdülési szezon jellemzi. A csodálatos klímában a szigetcsoporthoz tartozó Tenerifén karácsony és szilveszter körül is mindig dugig vannak a szálláshelyek, olvasható a Holiday in Tenerife utazási portál blogjában.

Miért a nagy népszerűség?

Az Európai Unió területén szinte a Kanári-szigetek az egyetlen üdülőhely, ahol télen is nyári ruhában járhatunk, napozhatunk és fürödhetünk, mert az időjárás engedi.

Fotó: Wedding Photographer Tenerife

Szilveszterkor is megtelnek a vendéglátó egységek teraszai, mert mi lenne szebb és hangulatosabb, mint a csillagos ég alatt elfogyasztani az év utolsó vacsoráját a családdal és barátokkal. Az este éjfél előtti része itt is a finom falatokról szól.

Szilveszteri szokások

Már a készülődés során sem feledkeznek meg a szerencsét hozó szokásokról. Ilyen például a piros alsóneműk viselete, mely a hagyományok szerint szerencsét és szerelmet hoz az új évre. Ez eredeti spanyol szokás, de ismerős az olaszoknak is, hisz náluk is létezik.

Bálnalest és 7 titkos helyet is kínálnak Tenerifén
Egyre több magyar turista kacsintgat a sziget nyújtotta látnivalók és kikapcsolódás felé.

Szilveszterkor a szőlő fogyasztása több mint 100 éves tradíció, s mint minden szokásnak, ennek is vannak szabályai.

Mi a teendő, ha csodás évet akarunk?

A lényege: van 12 szőlőszemed, amit az éjfél előtti 12-t kongató harangszóval kell elfogyasztanod. Minden szőlőszemre nagyjából 3 másodperc jut, de fontos, hogy az összes szőlőszemnek el kell fogynia mielőtt az utolsót, azaz az éjfélt üti a harangszó.

Fotó: Pixabay

Ha sikerült, akkor a babona szerint szerencsés lesz az új esztendő.

Őrült éjszaka

Az éjféli koccintás pezsgővel – Cava-val (pezsgő minőségű habzó bor) vagy Sidra-val (almabor féleség) – történik. Tenerifén is népszerű a tűzijáték, melynek végeztével kezdődnek a reggelig tartó utcabálok.

Fotó: MTI/EPA/Ramon De La Rocha

Az év első napján nagyon sokan töltik idejüket az óceánparton, hisz az óceánban való fürdőzés jelképezi a megtisztulást, így ezzel és fogadalmakkal kezdik az új esztendőt.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik