Különleges, szájban olvadó szamócáért vannak oda az ínyencek és a New York-i szakácsok. Az isteni gyümölcs mögött néhány tehetséges japán agrártudós áll, akik az Omakase nevű szamócát, az Oishii Omakase Berries-t hidroponikusan, azaz talajmentes, ellenőrzött beltéri környezetben, folyékony műtrágyában termesztik, írja a goodnewsnetwork.org.
A szamóca az egyik olyan növény, amely jól alkalmazkodik a nagyüzemi hidroponikus gazdálkodáshoz, és mivel ez a gyümölcs a leginkább rovarirtózott növény a szupermarketek kínálatában, az ellenőrzött környezetben történő termesztés óriási előnyt jelenthet az ökoszisztémák számára.
Az Oishii Omakase Berries jelenleg a világ legdrágább szamócája. Termesztéséhez a New Jersey-ben található Oishii legújabb, vertikális farmjának körülményeit úgy manipulálták, hogy a nap 24 órájában a tökéletes japán alpesi időjárást reprodukálják – a nedvességszintet, a szén-dioxidot, a hőmérsékletet és egyéb tényezőket figyelő érzékelők pedig riasztást küldenek a tulajdonosok telefonjaira, ha valami nem működik megfelelően.
Az Omakase megfizethetetlenül drága ahhoz, hogy szupermarketben lehessen értékesíteni (50 dollár 8 szem szamóca), de a tulajdonos, Hiroki Koga tervei között szerepel, hogy más japán szamóca fajtákat is termesszen, amelyek fogyasztóbarátabb árat képviselnének, valamint a jövőben megfelelő előkészületek mellett ki akarja bővíteni az Oishii kínálatát a szőlővel és a sárgadinnyével is.