Sajnos már a legvégénél tart a dinnyeszezon, közel egy évig nélkülöznünk kell a zamatos görögdinnyét.
Vannak módszerek arra, hogy későbbre is eltegyük, ám, akkor nem ugyanolyan állagú lesz. Érdemes azonban kipróbálni: ha a fagyasztóba rakjuk, akkor jégkásaként fogyaszthatjuk, de főzhetünk belőle lekvárt vagy a héjából savanyúságot is.
A régiek viszont tudják annak is a módját, hogy az eredeti állagát, roppanósságát hogy őrizzék meg hónapokig, ráadásul elektromosság, vagyis hűtő nélkül is.
Görögdinnye tartósítása mésszel
Régen meszet használtak a tartósításhoz. A dinnye héját nagyjából egy centiméter vastagon bekenték oltott mésszel és hagyták rászáradni. Ha ez megtörtént, hideg, sötét és enyhén párás helyen tárolták farudakon. A mészbevonat miatt megőrizte a dinnye a nedvességtartalmát, roppanósságát, miközben a külső behatásoktól, mikroorganizmusoktól védve volt. Így akár karácsonykor is tudtak dinnyét falatozni – ekkor csak le kellett mosni róla a meszet és más lehetett is enni.