Otthon készült

Jégkockának is kiváló a dinnye héja

freepik.com
freepik.com
Több módon is hasznosítható.

Itt a dinnyeszezon, nincs, akinek a hűtőjében ne lapulna a tipikus nyári gyümölcsből. Hűsít, frissít, finom, de sok héj marad utána, ami aztán a kukában landol. Kár érte!

A dinnye héja ugyanis több módon is hasznosítható, felesleges hát elpazarolni, és a kukába dobni, írja a Nosalty.

Vegyük át, mit is kezdhetünk a dinnye héjával?

Használjuk tálnak
Ha igazán látványos módon szeretnénk megmenteni a maradék dinnyehéjat, akkor hagyjuk egészben, és tálaljunk benne salátát vagy levest, amit a dinnyéből készítettünk. Ehhez persze egy kicsit dolgozni kell: salátához a gyümölcsöt késsel, kanállal vagy karalábévájóval szedjük ki, míg levesekhez egyszerűen használjunk botmixert a dinnye pürésítésére.

Mehet bele koktél
A dinnyeléből természetesen nemcsak ételek, hanem italok is készülhetnek. Mindegy, hogy alkoholos vagy mentes, a jéghideg koktélt kínálhatjuk a kivájt dinnye héjából. Pakoljuk meg citrusokkal és jégkockával, tegyünk bele egy merőkanalat – így mindenki magának merhet, amennyit csak akar.

freepik.com

Lehet a héjból jégkocka
A héj egy részét akár fel is darabolhatjuk, majd betehetjük a fagyasztóba pár órára – így gyümölcsös „jégkockák” születnek, amik landolhatnak különféle koktélokban. Amellett, hogy izgalmasan feldobják majd az italokat, nem is olvadnak el úgy, mint a jég, azaz a poharak tartalmát nem hígítják fel. Ha így használod, mindenképpen mossuk meg előtte a gyümölcs héját.

Lehet lekvár vagy savanyúság
Persze, ha nem „tárgyként” hasznosítanánk, a héjból számtalan étel is készülhet. Hiszen a dinnye minden része emberi fogyasztásra alkalmas. A sötétzöld, vékony héj alatt megbújó, húsosabb, halványfehér részből készülhet lekvár, savanyúság, de tehetjük felkockázva currybe valamint dinnyés gazpachóba is turmixolhatjuk.

Íme egy dinnyés savanyúság recept

https://www.tiktok.com/@greens_of_daisy/video/7133240133972757765?q=dinnyeh%C3%A9j&t=1689602602722

Kapcsolódó
Szív alakú dinnyét termesztett kedvesének a vásárhelyi gazda
A Rubik-kocka formájú gyümölcs után ez a legújabb alkotása a dinnyeművésznek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik