Mozaik

Nehezen indult, de jóra fordult a hazai dinnyeszezon

pixabay
pixabay
Bőséges a kínálat a hazai dinnyepiacon, bár a hűvösebb tavasz és a szeszélyes időjárás miatt egyes termesztőkörzetekben kissé csökkent a mennyiség, a minőségre sehol sem panaszkodhatnak a termelők.

A várakozások szerint a tavalyi 2600-ról 2900 hektárra bővült termőterületről mintegy 140-160 ezer tonnás termésmennyiséget takaríthatnak be a gazdálkodók. A szakemberek szerint, ha augusztusban is elfogadható szinten maradnak a fogyasztói árak, akkor biztosított lesz, hogy jövőre is megfelelő mennyiségű magyar görögdinnye teremjen az országban, derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének közös piaci körképéből, amit a Heol tett közzé.

Az egyes termesztőkörzetek adottságainak, valamint a tudatos technológia- és fajtaválasztásnak köszönhetően a hazai görögdinnye július elejétől egészen szeptember végéig elérhető a fogyasztók számára. Először a déli országrészből, Békés, Tolna, Baranya térségéből, majd a hevesi régióból kerül a dinnye a fogyasztókhoz, később, július végétől Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében kezdődik a betakarítás.

A körkép szerint Heves vármegyében a csapadékos időjárás miatt valamivel kisebb a termésátlag, a minőség azonban kimagasló. A meleg nyári időnek köszönhetően a kereslettel sincs baj, a piacokon, utak mentén is jól fogy az áru. A hevesi körzetben július 7-10 között kezdődött a szezon, de nagyobb mennyiséget július 15. óta tudnak betakarítani a gazdálkodók. A várakozások szerint – az időjárástól függően – augusztus 20-ig tudják ellátni a hazai és a külföldi piacot dinnyével a hevesi termesztőkörzetben gazdálkodók.

Bár az elmúlt években szűkültek a magyar görögdinnye exportpiacai, az idén úgy tűnik, hogy ismét keresett termék lesz a külpiacokon. Az árak is kedvezően alakulnak, a meleg időjárás pedig nem csak a belföldi keresletnek, hanem az exportnak is kedvez.

A hűvösebb tavasz miatt a sárgadinnye szezon is késett, a minőség azonban kiemelkedő. A szezonnak kedvez az is, hogy az előző évvel ellentétben nem voltak nagy termelési csúcsok, egyenletesen érik a sárgadinnye a földeken. Az árakkal és az értékesítési lehetőségekkel elégedettek lehetnek a termelők, az idén az importnyomás sem érezhető a piacon. A különböző termesztéstechnológiának és a fajtaválasztásnak köszönhetően sárgadinnyével már májusban találkozhattak a piacok, boltok kínálatában a vásárlók, az idény pedig egészen októberig tart majd.

Slakta Gyula erdőtelki kertész szerint bizonytalan a helyzet, mert a kereskedelmi láncok beszerzéssel foglalkozó partnerei ár nélkül veszik át a termést, miközben egyébként több hétre előre akciót hirdetnek a láncok. A termelők leszedik, beszállítják a dinnyét, de csak azután tudják meg, mennyit kapnak árujukért, ha az üzletekben eladták a termést. Ilyen még nem fordult elő.

Nem tüntetnek, pakolják befelé a konténeres dinnyét, mert nincs jobb lehetőségük. Föltette a költői kérdést, hogy ezek a felvásárlók meg tudnák-e ezt tenni a görög, olasz termelőkkel, vagy miért nem merték ezt közölni velük decemberben, januárban, mielőtt belekezdtek az idénybe, miért akkor szembesítik vele a gazdálkodókat, amikor nyomja a hátukat a termés?

Slakta Gyula szerint a termés minősége jobb a tavalyinál, amikor az aszály miatt szár nélkül érett a dinnye. Az idény nehezen indult a hideg hajnalok miatt, de azután jó irányba mentek a dolgok. Az időjárás fontos tényező lesz a továbbiakban, de akár szeptemberig is lesz friss görögdinnye.

Kapcsolódó
Szív alakú dinnyét termesztett kedvesének a vásárhelyi gazda
A Rubik-kocka formájú gyümölcs után ez a legújabb alkotása a dinnyeművésznek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik