Mozaik

Új trendek uralkodnak a dinnyepiacon

Getty Images
Getty Images

Még pár hét, és ellepik a boltokat a sárgadinnyék, aztán nagyjából egy hónap múlva beindul a görögdinnye-dömping is, írja a hvg.hu.

A lap cikke szerint egyelőre úgy néz ki, nagyjából tartja is a hagyományokat a szezon. A májusi esők még időben elálltak, komoly víznyomásról, belvíz okozta károkról országosan nem, csak lokálisan számoltak be a termelők. A Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete május 23-i, szezonkezdő értékelő gyűlésén így arra jutott, ha csak be nem üt a ménkű, július elején kezdődik majd a görögdinnye-betakarítás.

Arról, hogy drágul-e idén a dinnye, a lap a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetet (FruitVeB) kérdezte, válaszuk nem meglepő módon az volt, hogy: igen.

Jóslatokba ugyanakkor nem bocsátkoztak, mert mint fogalmaztak,

ha túl magas árat mondanak, azért lesz pánik, ha túl alacsonyat, akkor meg azért.

Annyit azért elárultak, hogy a dinnyepiac árait is elsősorban a kereslet-kínálat alakítja, melyet viszont egyértelműen az időjárás mozgat. Ha beüt a kánikula, az emberek egyből megrohamozzák az eladókat, és felnyomják az árakat. Pont azért volt tavaly a szezon első fele bukta Európa-szerte, mert hűvös volt, mutattak rá.

A görögdinnye kilójának átlagára egyébként a következőképp alakult az elmúlt évek júliusában és augusztusában a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint:

  • 2019: 306/183 forint
  • 2020: 278/221 forint
  • 2021: 303/214 forint
  • 2022: 391/325 forint

Újabb trend a hazai dinnyepiacon, hogy elkezdtünk kisebb, 5-7 kilós dinnyéket venni a 7-11 kilósok helyett. Ez az elmozdulás pár éve kezdődött el, akkor még az lehetett a magyarázat, hogy a kicsi dinnye könnyebben kezelhető. A FruitVeB szerint ennek viszont most már egyértelműen a drágulás az oka.

A FruitVeB szerint a másik, szintén néhány éve észlelhető trend itthon, hogy egyre nő a mag nélküli dinnyék aránya a piacon. Ezek amúgy valójában nem magmentes, hanem csak magszegény dinnyék. 2007-2008 körül jelentek meg Magyarországon, és 2010-től folyamatosan terjednek, évente mindig 1-2 százalékkal nő a részesedésük: tavaly nyáron már a piac 15 százalékát tették ki.

Kapcsolódó
Megérett a világ első Rubik-kocka görögdinnyéje
Kreatív dinnyetermesztő piacozik Hódmezővásárhelyen.
Olvasói sztorik