Virágzó vidékünk

Édes, egészséges és vitamindús a magyar dinnye

Pixabay.com
Pixabay.com
Idén 2200 gazdálkodó 3700-3800 hektárnyi területen termesztett dinnyét.

Valamivel csökkent ugyan a termőterülete, de a hozama növekedett a kiváló minőségű a magyar dinnyének, így bőven jut a hazai piacra és exportra is, hangzott el Balatonvilágoson, a dinnyefogyasztást ösztönző kampány részeként tartott minapi sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó
Kocka alakú dinnyét termel a hódmezővásárhelyi gazda
Pap Róbertet pár éve foglalkoztatta a kockaformájú gyümölcs gondolata.

Magyarország a negyedik legnagyobb dinnyetermesztő Európában Spanyol-, Görög-, és Olaszország után.

Nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is világszínvonalú a magyar dinnye

– fogalmazott Tarpataki Tamás Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára, aki beszámolt arról is, hogy a korábbi években átlagosan 5 ezer hektárnyi területen termesztettek a magyar gazdálkodók dinnyét, amely terület tavaly mintegy ötödével csökkent a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok hatására.

Hála illeti a magyar gazdálkodókat, akik bevállalják a komoly kockázatokkal járó, sok élőmunkát igénylő dinnyetermesztést

– hangsúlyozta az államtitkár.

Pixabay

Idén 2200 gazdálkodó 3700-3800 hektárnyi területen termesztett dinnyét, és mintegy 40-45 ezer tonna dinnye termett hektáronként, ami nagyon jó átlagnak számít. Az árak változatosan alakultak.

2018-ban alakult meg a Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesülete, az összefogás a gazdálkodók között segít, hogy az árak racionálisabbak legyenek.

Tavaly az agrártárca előírta, minden kereskedelmi egységben fel kell tüntetni az áruk eredetét. Igyekezzünk olyan dinnyét vásárolni, amelyen fel van tüntetve, hogy Magyarországról való

– mondta Tarpataki Tamás.

2017 óta az országban kampányok zajlanak a belföldi dinnyefogyasztás növeléséért.

Idén az ország több pontján – a balatonvilágosi Strand Fesztiválon is – kóstolókat tartanak. A Veszprémi Állatkertben, a balatonboglári és a csopaki strandokon is lesz szabadtéri kóstoló.

A dinnye egészséges, vitamindús, immunerősítő csemege.

Ha segíteni akarunk, tenni azért, hogy a kiváló minőségű magyar dinnye fennmaradjon, keressük és válasszuk a magyar dinnyét

– kérik a kampányban.

Kapcsolódó
Ne dobd ki a dinnye héját, készíts belőle lekvárt
Érdemes felhasználni az emberi táplálkozásban mindazt, amit a növények kínálnak és ehető.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik