Azzal kell tisztában lennünk, hogy a legtöbb termést nem csak a por, sár, föld éri, hanem lehetnek rajtuk különböző növényvédő szerek, de a szennyezett földnek és víznek köszönhetően olyan baktériumok is, mint a szalmonella, az E. coli vagy a lisztéria. Ezen kívül sok terméket viaszréteggel látnak el, mellyel védik a szállítás, értékesítés során – bizonyos esetekben ez a réteg tartalmazhat színezéket és gombaülő szert is.
A járványügyi hatóság szerint
minden terméket alaposan meg kell mosni folyó víz alatt, mielőtt elkészítjük és/vagy elfogyasztjuk őket, beleértve az otthon termesztett, élelmiszerboltban vagy termelői piacon vásárolt termékeket is
– írja az Agrofórum.
Hozzáteszik, hogy a legfrissebb tanulmányok szerint a csapvizes tisztítás a növényvédőszer-maradványok 26,7-62,9%-át távolítja el. Míg a szódabikarbónás oldattal való lemosás 66,7–98,9%-kal csökkenti a növényvédőszer-maradványokat.
Bár a fentebb említett számok ijesztőek lehetnek, azt fontos megjegyezni hozzá, hogy a rendszeres ellenőrzések azt mutatják, hogy jellemzően a határérték alatti az ételek növényvédőszer-tartalma. Természetesen, a legjobb, ha ez az érték a nullához egyre jobban közelít.