Otthon készült

Így készítsünk házi citromfű szörpöt

Unsplash
Unsplash
Tegyük el a citromfű ízét télre is!

A citromfű szörp egy igazi nyári csemege, amely frissítő és ízletes italokhoz, koktélokhoz, teához, fagyikhoz és desszertekhez adhat egyedülálló citromos aromát. A citromfű szörp nemcsak finom, de könnyen elkészíthető, és lehetőséget ad arra is, hogy kiélvezzük a friss citromfű ízét egész évben.

Citromfű avagy méhek füve

A citromfű, latin nevén Melissa officinalis mediterrán eredetű évelő lágyszárú, de a régi termesztések nyomán hazánkban már többfelé vadon is előfordul. A levelet és a herbát a virág bimbós állapotában kell gyűjteni, ekkor a leghatékonyabb. Évente kétszer is vágható, de nem szabad hagyni elmagzani, mert idővel a kert minden részén citromfű fog nőni.

A citromfű hatása

Nyugtató, idegerősítő, feszültséget és szorongást oldó, régiesen ,,üdítő és élénkítő” hatásai talán a leginkább ismertek. Mindenféle idegi eredetű gyomor-, méh- és szívproblémánál sikerrel alkalmazható. Így feszülő gyomor, gyomoridegesség, puffadás, ideges hányinger – régebben még terhességi hányásnál is -, menstruációval kapcsolatos idegi eredetű panaszok, változókori problémák, ideges szívdobogás, „szívidegesség” szúró érzésekkel, stresszes kimerültség, fejfájás és hasonlók esetén érdemes megpróbálni.

Álmatlanság elleni alkalmazása szintén az idegrendszeri hatásából eredeztethető.

Az ajakherpesz vírusára elég hatékony, annál virostatikus, azaz a vírusok szaporodását gátló hatású.

Külsőleg a citromfű tea vagy tinktúra régi háziszer duzzanatokra, zúzódásra, reumás fájdalomra, rovarcsípésre.

Végül a paradox hatás, mikor az adagok jelentős, legalább háromszorosra emelésével élénkítő hatásúvá válik a citromfű tea.

Régi felismerés, hogy nőkre sokkal jobban hat a citromfű, mint férfiakra. Paracelsus (1493-1541) is melisszából állította elő ,,quinta eesentia”-ját, mely a ,,vénasszonyokat is ifjúkori minéműségre varázsolja vissza”.

Így készítsünk citromfű szörpöt

Hozzávalók

  • 2 l víz
  • 2 db citrom
  • 2 csokor citromfű
  • 50 g citromsav
  • 2 kg cukor

Elkészítés

A citromfüvet a karikára vágott citrommal a 2 liter vízben egy egész napig állni hagyjuk.

Másnap hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, majd felforraljuk és 15 percig hagyjuk, hogy a főzetünk a tűzön zubogjon.

Leszűrjük, üvegekbe töltjük és száraz dunsztban kihűtjük.

Kapcsolódó
Ismerjük meg: citromfű, indiai fűszercirok vagy moldvai sárkányfű?
Illatuk hasonló, de gyógyhatásuk kevésbé, így nem árt, ha figyelünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik