A keserű uborka uborka az álcázás mestere. Úgy néz ki, mint a ropogós, enyhén édes lenne, amelyeket azonnal meg akarsz enni, de ha egyszer beleharapsz, a keserűséget lehetetlen kihagyni. A tudósok azonosították, mitől keserű az uborka és miért alakul ki ez a kellemetlen íz, írta az Agrároldal.
Sok uborka tökéletesen finom, míg mások, néha még ugyanazon a száron, keserűek. Ennek oka a cucurbitacin szerves vegyület.
A keserű uborka gyümölcsében nagy mennyiségű cucurbitacin található. Minden uborkanövény tartalmaz cucurbitacint, de az otthoni kertekben termesztett uborkákban általában nagyon kevés a kemény vegyszer. Leginkább a szárukban, leveleikben és gyökereikben található, ahol hasznos lehet a kártevők, például az uborkabogarak elriasztásában. A Cucurbitacin stresszes termesztési körülmények között vándorol a zöldségbe. A zöldség szárvégéről belépve a keserű vegyület nem terjedhet át az egész uborkán, ez magyarázza, hogy a zöldség fele – a szár vége – keserű, a többi zöldség pedig tökéletesen ízletes.
Válaszd ki a megfelelő fajtákat
- A növénynemesítők a növényi részekben és szárban elterjedt cucurbitacin mennyisége alapján választottak ki új fajtákat.
- Az alacsonyabb cucurbitacin-tartalmú növények kevésbé valószínű, hogy keserűvé válnak kedvezőtlen növekedési körülmények között.
- A népszerű és könnyen megtalálható, nem keserű fajták közé tartozik a ‘Carmen’, ‘County Fair’, ‘Diva’, ‘Green Knight’, ‘Sweet Slice’.
Biztosíts sok vizet
- Az uborka nagyobb valószínűséggel keserűvé válik száraz körülmények között.
- Ha kevés a természetes csapadék, mélyen öntözd be a növényeket, hogy hetente összesen 4 cm vizet kapjanak.
- Törekedj az öntözésre reggel vagy késő délután.
Adj hozzá mulcsot
- Teríts egy 5 cm vastag réteg aprított kérget, szalmát vagy levágott füvet talajtakaróként a növények tövébe, hogy segítsen megőrizni a talaj nedvességét és a mérsékelt talajhőmérsékletet.
- A talajtakaró gátat hoz létre a talaj nedvességveszteségének korlátozása érdekében a száraz körülmények ellen.
- A talajtakaró szigetelő ereje mérsékli a hőmérsékleti ingadozásokat a növény gyökérzónájában, ami segít megelőzni a keserű uborkát.
Vessünk uborkát 2 hetente
- A kemény növekedési körülmények, mint például a szárazság vagy a túlzott hideg vagy meleg, általában csak egy-két hétig tartanak.
- Ha kéthetente uborkát vetünk késő tavasszal a nyár közepéig, akkor valószínűleg sok olyan termés érik, amely a természet kihívásai előtt vagy után érik be.