Életmód

Lesújtó eredmény született a magyarok élelmiszerpazarlásáról

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Nőtt a kidobott ételek mennyisége.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programjának legfrissebb kutatási eredményei szerint a háztartások pazarlóbban bánnak a készételekkel – közölte a hatóság az MTI-vel.

A 2023. negyedik negyedévében végzett felmérés 501 háztartás csaknem 1400 fogyasztójának szokásait vizsgálta.

Kiemelték, a háztartási élelmiszerhulladék csökkenése tavaly megtorpant. Sőt, 2022 hasonló időszakához képest két kilogrammal 62 kilogrammra emelkedett az átlagos fejenkénti éves mennyiség.

A két kilós gyarapodás szinte teljes egésze az úgynevezett elkerülhető élelmiszerhulladékok, vagyis a tiszta pazarlás területén jelentkezett.

Az élelmiszerpazarlás túlnyomó részét, 82,51 százalékát továbbra is a készételek, a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a pékáruk és a tejtermékek adják, habár 2016-hoz képest a pékáruk esetében sokkal tudatosabbá vált a lakosság.

A Nébih szerint bizakodásra ad okot, hogy a felmérésben részt vevők 82 százaléka úgy érzi, tovább tudná csökkenteni az élelmiszerpazarlását. A komposztálás továbbra is őrzi az elmúlt években megszerzett népszerűségét, a háztartások több mint fele komposztál valamilyen módon.

A felmérésből az is kiderül, hogy a pazarlás oka legtöbbször figyelmetlenségre, a nem megfelelő tervezésre vezethető vissza, ami csak szemléletváltással, tudatos odafigyeléssel orvosolható. (MTI)

Kapcsolódó
Így nem romlik meg soha a kenyér
Kerüljük el az élelmiszerpazarlást!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik