Virágzó vidékünk

Rekordot döntött a vonulásra összegyűlt kék vércsék száma a Kárpát-medencében

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Szilágyi Attila
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Szilágyi Attila
11 751 éjszakázó kék vércsét számoltak 49 különböző helyen.

A tömeges őszi gyülekezés a kék vércsék egyik jellegzetes viselkedése. Az eddigi rekord 43 helyen mintegy 11 160 példány volt, melyet 2014-ben sikerült megfigyelni. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kékvércse-védelmi Munkacsoportjának beszámolója alapján, szinte napra pontosan tíz évre rá, 2024. szeptember 18-án megdőlt a rekord, 11 751 éjszakázó kék vércsét számoltak 49 különböző helyen a Pozsonyi-síktól Magyarország síkvidéki- és hegylábi területein át, a Bánságon át egész a Vajdaságig, írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Sík vidékek kevéssé zavart facsoportjaiban akár több ezer madár is együtt tölti az éjszakát. 

Augusztus közepétől a szeptemberi vonulásig nap közben kék vércsék kisebb csapatai sok helyen megfigyelhetőek, amint egy-egy gabonatarló felett szitálva zsákmányolnak az ilyenkor rajzó hangyák, az őszre felszaporodó sáskák és mezei pockok sokaságából vagy a rögökön ülve tollászkodnak. Ezek a csapatok azután éjszakára összeverődnek, így a sík vidékek kevéssé zavart facsoportjaiban akár több ezer madár is együtt tölti az éjszakát.

A szakemberek 20 éves munkája révén egyre jobban kezdjük megismerni ennek a kivételes fajnak a vonulási viselkedését.

Az MME Kékvércse-védelmi Munkacsoport (www.falcoproject.eu) koordinálásával zajló monitoringban szlovákiai, romániai és szerbiai természetvédelmi szervezetek, valamint a hazai nemzetipark-igazgatóságok és az egyesület önkéntes megfigyelői és főállású szakemberei számlálják heti rendszerességgel a kék vércséket minden ősszel. A közel 100 megfigyelő 20 éves munkája révén egyre jobban kezdjük megismerni ennek a kivételes fajnak a vonulási viselkedését.

8500 kilométeres vándorút vár a kék vércsékre.

Napokon belül elkezdődik azonban az intenzív vonulás, a vércsék túlnyomó többsége elhagyja régiónkat, hogy 8500 kilométeres vándorútja végén Afrika déli részében töltse a telet.

A kék vércse hosszú távú obligát vonuló, telelőterülete Délnyugat-Afrikában van, a Dél-Afrikai Köztársaság északi részétől Namíbián és Botswanán keresztül Angoláig, Zimbabwéig és Zambiáig terjed.

Természetvédelmi helyzete.A kék vércse 1906 óta védett és 1954 óta fokozottan védett faj Magyarországon, eszmei értéke 500.000 Forint.

Kapcsolódó
40 kék vércsét jeladóztak meg magyar kutatók Afrikában
A kék vércse Magyarország és az Európai Unió kiemelt védelem alatt álló ragadozómadár-faja. A mostani megfigyelés számtalan információval szolgált a faj szokásairól.
Olvasói sztorik