Kertünk-Portánk

Ekkor kell ősszel utoljára nyírni a füvet

Getty Images
Getty Images

Az elmúlt 15 év átlagát nézve az utolsó fűnyírás november első harmadánál, a 10. napja körül időszerű, hívja fel rá honlapján a figyelmet a Pázsit Doktor.

Mint írják, az utolsó fűnyírást érdemes úgy ütemezni, hogy a vágást követő napokban már az időjárás ne késztesse újabb növekedésre, de 2-3 napon belül fagy se érje. Hozzáteszik: Magyarországon a gyepek 10 fokos talajhőmérséklet alatt már nem vitalizálnak, ami hozzávetőlegesen 4-5 nap átlagát tekintve megfelel a levegő napi középhőmérsékletének.

A szakértők figyelmeztetnek, amennyiben elsietjük az „utolsó” nyírást, akkor a vágás után kinövő szálak a hó hatására könnyen megtörhetnek, vagy a teljes felület megnövekedése befülledéshez vezethet, ami tavasszal kifejezetten elkeserítő látvánnyal fog megajándékozni. Ha későn nyírunk, a vágási sérülések nehezen gyógyulnak, illetve hajtásvégi visszafagyás sárgás, fátyolos elszíneződésként jelenik meg.

Ősszel egyébként érdemes a nyári magassághoz képest 1-2 centiméterrel alacsonyabbra nyírni a füvet, de így sem érdemes 4 centiméternél rövidebb vágást végezni.

Kitérnek arra is, hogy rendszeres tápanyag utánpótlás mellett szükségtelen a nyesedéket a gyepen hagyni.

Kapcsolódó
Tiltsák be a műfüvet! – fakadt ki a főtájépítész
"IGEN az életre és a biológiai sokféleségre!"
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik