Mozaik

Így szoktassuk le a kiskutyákat a rágásról

Unsplash
Unsplash
Ha a papucsunk mindkét felét használni szeretnénk, akkor tennünk kell valamit.

A kiskutyák rágása természetes viselkedés, de ha nem kezeljük megfelelően, idővel zavaró szokássá válhat. Szerencsére számos módszerrel megakadályozhatjuk, hogy a kutya megrágjon mindent, amit talál és ezzel jelentős károkat okozzon otthonunkban.

Miért rág a kiskutya?

Fogzás: Kiskutyák 3-6 hónapos korukban cserélik a fogukat, és a rágás enyhíti az ínyük fájdalmát.

Unalom: A kutyák, különösen fiatal korukban, könnyen unatkozhatnak, és a rágás leköti a figyelmüket.

Feszültség és szorongás: A szeparációs szorongás is okozhatja, hogy a kiskutya a rágás révén próbálja levezetni a stresszt.

Felfedezés: A kutyák a világot gyakran szájukkal fedezik fel, így sok új tárgyat egyszerűen kíváncsiságból rágnak meg.

Hogyan kezeljük a rágást?

Rágnivaló tárgyak biztosítása

Fontos, hogy a kiskutya számára megfelelő rágójátékokat biztosítsunk, különösen fogzás idején. A játékok olyan anyagból készüljenek, amely nem károsítja a fogakat, de elég kemény ahhoz, hogy enyhítse az íny fájdalmát. Figyeljünk arra, hogy a rágójátékok biztonságosak és megfelelő méretűek legyenek a kutyánk számára.

Pozitív megerősítés

Amikor a kiskutya a helyes tárgyakat rágja, dicsérjük meg vagy adjunk neki jutalomfalatot. Így gyorsan megtanulja, hogy mi az, amit szabad rágni, és mi az, amit nem. A pozitív megerősítés kulcsfontosságú a tanításban, hiszen a kiskutya hamarabb elsajátítja a helyes viselkedést jutalmak révén.

Helytelen rágás azonnali megszakítása

Ha a kiskutya helytelen tárgyat rág, azonnal állítsuk meg a viselkedését egy határozott, de nem agresszív “Nem!” paranccsal. Ezután irányítsuk át egy olyan játékra, amit szabadon rághat, és dicsérjük meg, amikor azt használja.

Unalom kezelése

A kutyák, különösen a fiatalok, könnyen unatkozhatnak, és az unalom is rágáshoz vezethet. Biztosítsunk elegendő mozgást, játékidőt és mentális stimulációt a kiskutya számára. Interaktív játékok, feladatok és napi séták mind segíthetnek az energia levezetésében.

Környezet biztonságossá tétele

Távolítsuk el a potenciálisan veszélyes vagy drága tárgyakat a kiskutya környezetéből, különösen a rágós korszakban. Így elkerülhetjük a károkat, és megelőzhetjük a kutya egészségére káros rágcsálást.

Szorongás kezelése

Ha a rágás szorongásból ered, próbáljuk megoldani a mögöttes problémát. A szeparációs szorongás enyhítésére segítség lehet, ha fokozatosan hozzászoktatjuk a kutyát a rövidebb távolléteinkhez, vagy speciális nyugtató termékeket használunk.

Szórakoztató játékok

Olyan játékokat kínáljunk, amelyek lekötik a kiskutya figyelmét és mentális kihívást jelentenek. Ezek a játékok segítenek abban, hogy a kutya energiáit levezesse, és a rágásra irányuló késztetés csökkenjen.

Mi az, amit kerülni kell?

Büntetés: A fizikai büntetés nem hatékony, és a kutyában félelmet vagy szorongást okozhat, ami további problémákhoz vezethet.

Rossz szokások erősítése: Fontos, hogy következetesek legyünk a nevelés során. Ne engedjük, hogy a kiskutya hol rágjon meg egy tárgyat, hol ne, mert ez összezavarhatja.

Kapcsolódó
8 dolog, amit mérlegeljünk kutya örökbefogadása előtt
Biztosan készen állunk egy négylábú társ befogadására?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik