Életmód

Ezekkel a gyümölcsökkel vehetjük fel a harcot a magas vérnyomás ellen

pixabay
pixabay
Ezek a gyümölcsök a lehető legjobb választást jelentik.

A magas vérnyomás a közhiedelemmel ellentétben már nem kizárólag az idősebbeket veszélyezteti. A modern életmóddal járó stressz, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az alvásproblémák egyre több fiatalt veszélyeztetnek. Hazánkban a betegség a 30-79 év közé eső korosztályt egyaránt érinti – a férfiak 56%-a, a nők 41%-a küzd magas vérnyomással –, ezzel pedig azok közé az országok közé tartozunk, ahol a legmagasabb a hipertóniában szenvedők száma, írta a Nők Lapja.

A probléma kezelése ráadásul sokrétű, a gyógyszeres beállítás mellett életmódbeli változtatásokat is igényel, ha normalizálni szeretnénk ezt az állapotot, amit szerencsére részben egészséges étrenddel is megtehetünk.

A legjobb vérnyomáscsökkentő gyümölcsök

Bogyós gyümölcsök

  • Különösen a magas kálium- és magnéziumtartalmú ételek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, így például az antioxidánsokban is gazdag bogyós gyümölcsök.
  • Ezek közül is az eper és az áfonya kiemelten gazdag antioxidáns vegyületekben, főként az úgynevezett antociánokban, melyek egyfajta flavonoidok (gyógyhatású növényi vegyületek), és bizonyítottan támogatják az egészséges vérnyomást.

pixabay

Banán

  • A kálium rendkívül hasznos ásványi anyag mely segít a szervezetnek megszabadulni a nátriumtól, emellett ellazítja az ereket és csökkenti a vérnyomást.
  • Egyetlen közepes méretű banán 420 milligramm káliumot tartalmaz.

pixabay

Kivi

  • Egy 2022-es tanulmány szerint, azok a résztvevők, akik naponta 2 darab kivit elfogyasztottak még reggeli előtt, jelentősen csökkentették szisztolés vérnyomásukat a kontrollcsoporthoz képest.
  • Ez az élénkzöld trópusi gyümölcs azonban nem csak emiatt jótékony – rendkívül gazdag C-vitaminban, rostokban, valamint természetesen káliumban és magnéziumban is, melyek elengedhetetlenek a vérnyomás szabályozásához.
  • Kutatások szerint a kivi hosszú távon a szívbetegségek kockázatát is csökkenti.

pixabay

 Citrusfélék

  • A citrusfélék, vagyis a grépfrút, a narancs és a citrom vérkeringés javító és érerősítő heszperidint tartalmaznak, mely a jól ismert vérnyomáscsökkentő készítmények egyik fő alapanyaga.
  • Ezenfelül tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel, melyek mind hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez, mivel csökkentik a szívbetegségek kockázatát és a magas vérnyomást.
  • A kutatók megállapították, hogy már napi 530-600 gramm (vagyis kb 4 db) narancs fogyasztása pozitívan hat a vérnyomásra.

pixabay

Paradicsom

  • Mivel magnéziumban, káliumban és rostokban gazdag, így jótékonyan hat a szív egészségére.
  • A paradicsom értékes színanyaga, a likopin kapszulaként is kapható, ugyanis antioxidáns hatása révén védi az érfalakat, fokozza a nitrogén-oxid termelést, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír.

pixabay

Kapcsolódó
Céklalé - a legolcsóbb természetes vérnyomáscsökkentő
A cékla az egyik legegészségesebb, idehaza is termő zöldség, ami számos jótékony hatással van a szervezetünkre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik