A magas vérnyomás a közhiedelemmel ellentétben már nem kizárólag az idősebbeket veszélyezteti. A modern életmóddal járó stressz, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az alvásproblémák egyre több fiatalt veszélyeztetnek. Hazánkban a betegség a 30-79 év közé eső korosztályt egyaránt érinti – a férfiak 56%-a, a nők 41%-a küzd magas vérnyomással –, ezzel pedig azok közé az országok közé tartozunk, ahol a legmagasabb a hipertóniában szenvedők száma, írta a Nők Lapja.
A probléma kezelése ráadásul sokrétű, a gyógyszeres beállítás mellett életmódbeli változtatásokat is igényel, ha normalizálni szeretnénk ezt az állapotot, amit szerencsére részben egészséges étrenddel is megtehetünk.
A legjobb vérnyomáscsökkentő gyümölcsök
- Különösen a magas kálium- és magnéziumtartalmú ételek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, így például az antioxidánsokban is gazdag bogyós gyümölcsök.
- Ezek közül is az eper és az áfonya kiemelten gazdag antioxidáns vegyületekben, főként az úgynevezett antociánokban, melyek egyfajta flavonoidok (gyógyhatású növényi vegyületek), és bizonyítottan támogatják az egészséges vérnyomást.
- A kálium rendkívül hasznos ásványi anyag mely segít a szervezetnek megszabadulni a nátriumtól, emellett ellazítja az ereket és csökkenti a vérnyomást.
- Egyetlen közepes méretű banán 420 milligramm káliumot tartalmaz.
- Egy 2022-es tanulmány szerint, azok a résztvevők, akik naponta 2 darab kivit elfogyasztottak még reggeli előtt, jelentősen csökkentették szisztolés vérnyomásukat a kontrollcsoporthoz képest.
- Ez az élénkzöld trópusi gyümölcs azonban nem csak emiatt jótékony – rendkívül gazdag C-vitaminban, rostokban, valamint természetesen káliumban és magnéziumban is, melyek elengedhetetlenek a vérnyomás szabályozásához.
- Kutatások szerint a kivi hosszú távon a szívbetegségek kockázatát is csökkenti.
- A citrusfélék, vagyis a grépfrút, a narancs és a citrom vérkeringés javító és érerősítő heszperidint tartalmaznak, mely a jól ismert vérnyomáscsökkentő készítmények egyik fő alapanyaga.
- Ezenfelül tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel, melyek mind hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez, mivel csökkentik a szívbetegségek kockázatát és a magas vérnyomást.
- A kutatók megállapították, hogy már napi 530-600 gramm (vagyis kb 4 db) narancs fogyasztása pozitívan hat a vérnyomásra.
- Mivel magnéziumban, káliumban és rostokban gazdag, így jótékonyan hat a szív egészségére.
- A paradicsom értékes színanyaga, a likopin kapszulaként is kapható, ugyanis antioxidáns hatása révén védi az érfalakat, fokozza a nitrogén-oxid termelést, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír.