Kertünk-Portánk

Rémálommá válhat a hívatlan rágcsálók megjelenése a portánkon

pixabay
pixabay
Az egerek és patkányok rendkívül szapora állatok, ezért ha egy példány bejutott a portánkra, gyorsan szaporodhatnak, és néhány héten belül komoly problémákat okozhatnak.

Az otthonunk nyugalma hamar rémálommá válhat, ha hívatlan rágcsálók fészkelik be magukat a falak közé. Az egerek és patkányok nemcsak kellemetlenséget okoznak, de komoly károkat is tehetnek otthonunkban, írta az OtthonLap.

A rágcsálók jelenlétére számos árulkodó jel utalhat.

  • Hangok a falakban: Az éjszakai időszakban hallható kaparászó, motozó hangok tipikus jelei annak, hogy rágcsálók bujkálnak a falak mögött.
  • Rágásnyomok: A fa, műanyag, sőt, még a vezetékek is áldozatul eshetnek az egerek és patkányok erős fogaiknak.
  • Ürülék: Kis, fekete ürülékdarabkák a bútorok alatt vagy a kamrában egyértelmű bizonyítékul szolgálnak.
  • Furcsa szagok: Az egerek és patkányok erős, szúrós szagot hagynak maguk után, ami főleg zárt térben válik nyilvánvalóvá.

Súlyos károkat okozhatnak.

  • Vezetékek rágása: Az egyik legveszélyesebb kár, amit rágcsálók okozhatnak, az elektromos vezetékek megrágása, ami rövidzárlathoz vagy akár tűzhöz is vezethet.
  • Ételkészletek pusztítása: A rágcsálók előszeretettel keresik fel az élelmiszer-raktárakat, s megrágják, szennyezik az élelmiszereket.

Ezért vonzó számukra az otthonunk.

  • Táplálék: Bőségesen találnak élelmet, vizet és menedéket.
  • Meleg helységek: Főként télen, amikor a külső környezet hidegebbé válik, az otthonok fűtött helyiségei vonzó célponttá válnak.

Humánus módszerek a rágcsálómentesítésre.

  • Élvefogó csapdák: ezek a csapdák anélkül ejtik foglyul a rágcsálókat, hogy kárt tennének bennük. Miután sikerült elkapni őket, a lakott területektől távol szabadon engedhetjük őket.
  • Ultrahangos riasztók: ezek a készülékek olyan hanghullámokat bocsátanak ki, amelyeket az emberek nem hallanak, de a rágcsálók számára elviselhetetlenek, így elkerülik azokat a területeket.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Ha a házi módszerek nem vezetnek eredményre, érdemes szakember segítségét kérni. A rágcsálóirtók professzionális felszereléssel rendelkeznek, és gyorsan, hatékonyan tudják eltávolítani az egereket és patkányokat az otthonodból. Természetesen léteznek olyan szakemberek is, akik speciálisan kiképzett kutyákat használnak a patkánymentesítésre.

Kapcsolódó
Veszélyes következménye lett, hogy a lakosság folyamatosan etette a hódpatkányokat Tatán
Figyelmeztették a helyieket, hogy hagyjanak fel az állatok táplálásával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik