Mozaik

Vidra költözött egy autó motortérbe Fonyódnál

pixabay
pixabay
Téli időszakban gyakori, hogy a hideg beköszöntével nyestek, pelék, egerek költöznek a motortérbe. Azonban a vidra esete egészen különleges.

2024. január 10.-én délután a Sóstó Vadvédelmi Központ munkatársai értesítették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Őrszolgálatát, hogy a 7-es főút melletti autószerviznél vidra költözött az egyik autó motorterébe, írta Facebook oldalán Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Kollégánk a helyszínre sietett és bár meglehetősen furcsának tűnt az eset, de megállapította, hogy valóban vidra (Lutra lutra) került bajba. A befogására tett kísérlet során kiderült, hogy vidránk már rutinos motortér látogató lehet, mert meglepő rutinnal mászott egyik autó motorteréből a másikba, majd pedig egy szemvillanás alatt megtalálta a Balatonhoz vezető utat

– részletezte a nemzeti park munkatársa.

Téli időszakban gyakori, hogy a hideg beköszöntével nyestek, pelék, egerek költöznek a motortérbe. Azonban a vidra esete egészen különleges.

Téli álmot nem alszik, vackát a vízhez közeli nádasokba, vagy közvetlenül a tópartba ásott kotorékba készíti. Elsősorban éjszaka aktív, de nyugodtabb helyeken akár nappal is találkozhatunk velük. Tápláléka döntően halakból áll, de rákokat, békákat és apró rágcsálókat is fogyaszt.

Az európai vidra egész kontinensünkön veszélyeztetett faj, hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft.

Kapcsolódó
Elárvult kölykök érkeztek a Petesmalmi Vidraparkba
Két árva vidrakölyökkel bővült a menhely.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik