Mozaik

Vidracsalád költözött a Sóstói-csatornába

Getty Images
Getty Images

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a közelmúltban fedezték fel, hogy egy vidracsalád él a Kardoskút határában fekvő Sóstói-csatornában. A nyomok alapján a család legalább három- négy tagból áll, áll az intézmény honlapján.

Mint írják, a vidra Magyarországon fokozottan védett faj. A hegyvidékek kivételével szinte minden lassú folyású víz (patak, csatorna) mellett előfordul. Megpillantani ritkán lehet, mert elsősorban éjjel mozog. Bár a vízhez kötődik, és táplálékát onnan szerzi, viszonylag sokat tartózkodik a szárazföldön is. Ilyenkor jól látható helyekre rakja ürülékét, jelezve ezzel fajtársainak, hogy meddig tart az ő területe. Jelenlétére a lábnyomaiból is következtetni lehet.

A Sóstói-csatorna mentén a halpikkelyeket tartalmazó ürülékkupacokból, a táplálkozóhelyeken hagyott üres kagylókból, továbbá a lábnyomokból is következtetni lehet a jelenlétükre. A megdönthetetlen bizonyítékot azonban az szolgáltatta, hogy néhány alkalommal magukat a vidrákat is sikerült megfigyelni a helyszínen.

Először december 16-án láttak két egyedet, de a közeli nádasból is folyamatosan mocorgás hallatszott, így feltételezhető, hogy egy egész család lakik ott. A vidramamák ugyanis hosszú ideig, akár egy évig is együtt maradnak a kölykeikkel (a hímek nem vállalnak szerepet az utódok felnevelésében).

A vidrák halakkal, kagylókkal, csigákkal táplálkoznak. Rejtőzködő életmódot folytatnak, kerülik az embert, mégis előfordul, hogy a csatornák városi szakaszaiban is felbukkannak.

Kapcsolódó
Ott tűnt fel egy vidra, ahol a legkevésbé számítottak rá
Ez még a szakértőket is meglepte, de van rá magyarázat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik