Életmód

Figyeljünk a tökökre, mérgező is van közöttük

pixabay
pixabay
Sajnos könnyű összekeverni az ehetőt a mérgezővel, ráadásul a boltban is sokszor egymás mellett találhatók a polcon.

Vannak tökfajták, amik igazi csemegének számítanak, míg más fajták csak dísznek vagy töklámpásnak jók. Sajnos könnyű összekeverni az ehetőt a mérgezővel, ráadásul a boltban is sokszor egymás melletti polcon vannak, írta a Ripost.

Erre figyeljünk tökvásárláskor!

  • Mielőtt sütőtököt vásárolunk, jó ha tudjuk mire szeretnénk majd felhasználni, némelyik fajtát ugyanis főzni jó, némelyiket sütni, megint másikat pedig pálinkának vagy lekvárnak érdemes megvenni.
  • Arra is nagyon érdemes figyelni, hogy nehogy dísztököt vegyünk fogyasztási célra, mert komoly baj lehet belőle.
  • Kisebb, méretéhez képest nehéz, foltoktól és sérülésektől mentes sütőtököt válasszunk. Olyat, amin legalább kétujjnyi szárat hagytak.
  • A fényes felület, hacsak a tök nem a hosszú tárolás érdekében lett beviaszolva, általában a korai szedés jele. Az ilyen tök sajnos nem áll el sokáig és az íze sem kellően érett.
  • Ha könnyen bele tudjuk nyomni a körmünket a tök héjába, akkor éretlen.

Így tároljuk a megvásárolt tököt!

  • Az ép héjú tök hűvös (10-15 fok), száraz helyen tárolva 2-4 hónapig is eláll.
  • Ha a hibás foltot kivágjuk, a vágási felületet növényi olajjal lekezeljük, akkor meghosszabbíthatjuk a tárolási időt.
  • A felvágott tök a nagy páratartalom miatt hűtőszekrényben csupán 1-2 napig tárolható.

Melyik tök a mérgező?

A dísztökök. Ezek ugyanis kukurbitacinokat tartalmaznak, ami egy toxikus vegyület-ettől keserű például az uborka is. Egy falat ilyen vegyületet tartalmazó tök is gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést és kiszáradást okozhat. Ez az anyag ráadásul ellenáll a hőnek, így mindegy, hogy nyersen eszünk egy dísztökből, vagy megsütjük előtte.

Miről ismerhető fel a dísztök?A dísztökök arról ismerhető fel, hogy élénk, változatos a színük, furcsa, szokatlan az alakjuk és általában kisebbek ehető társaiknál, a héjuk pedig kemény.

Ezért érdemes az őszi és a téli hónapokban sütőtököt fogyasztani.

  • A sütőtök remek forrása az összetett szénhidrátoknak (természetes cukrok és keményítő), valamint az emésztőrendszer tisztításában fontos rostoknak.
  • A sütőtök 90%-a víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag káliumban, niacinban (B3 vitamin), vasban, mangánban és karotinoidokban.
  • Ezeken kívül a sütőtök B6, C-, és E-vitaminnal és folsavval gazdagítja étrendünket.

Szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai:

  • javítja a szem egészségét
  • serkenti az immunrendszer működését
  • segíti az emésztést
  • segíti a fogyást
  • csökkenti a gyulladást
  • csökkenti a magas vérnyomást
Kapcsolódó
Mennyei csemege az őszi és a téli hónapokra
Néhány egyszerű trükk, hogy a sütőtök tökéletes legyen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik