Vannak tökfajták, amik igazi csemegének számítanak, míg más fajták csak dísznek vagy töklámpásnak jók. Sajnos könnyű összekeverni az ehetőt a mérgezővel, ráadásul a boltban is sokszor egymás melletti polcon vannak, írta a Ripost.
- Mielőtt sütőtököt vásárolunk, jó ha tudjuk mire szeretnénk majd felhasználni, némelyik fajtát ugyanis főzni jó, némelyiket sütni, megint másikat pedig pálinkának vagy lekvárnak érdemes megvenni.
- Arra is nagyon érdemes figyelni, hogy nehogy dísztököt vegyünk fogyasztási célra, mert komoly baj lehet belőle.
- Kisebb, méretéhez képest nehéz, foltoktól és sérülésektől mentes sütőtököt válasszunk. Olyat, amin legalább kétujjnyi szárat hagytak.
- A fényes felület, hacsak a tök nem a hosszú tárolás érdekében lett beviaszolva, általában a korai szedés jele. Az ilyen tök sajnos nem áll el sokáig és az íze sem kellően érett.
- Ha könnyen bele tudjuk nyomni a körmünket a tök héjába, akkor éretlen.
- Az ép héjú tök hűvös (10-15 fok), száraz helyen tárolva 2-4 hónapig is eláll.
- Ha a hibás foltot kivágjuk, a vágási felületet növényi olajjal lekezeljük, akkor meghosszabbíthatjuk a tárolási időt.
- A felvágott tök a nagy páratartalom miatt hűtőszekrényben csupán 1-2 napig tárolható.
A dísztökök. Ezek ugyanis kukurbitacinokat tartalmaznak, ami egy toxikus vegyület-ettől keserű például az uborka is. Egy falat ilyen vegyületet tartalmazó tök is gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést és kiszáradást okozhat. Ez az anyag ráadásul ellenáll a hőnek, így mindegy, hogy nyersen eszünk egy dísztökből, vagy megsütjük előtte.
A dísztökök arról ismerhető fel, hogy élénk, változatos a színük, furcsa, szokatlan az alakjuk és általában kisebbek ehető társaiknál, a héjuk pedig kemény.
- A sütőtök remek forrása az összetett szénhidrátoknak (természetes cukrok és keményítő), valamint az emésztőrendszer tisztításában fontos rostoknak.
- A sütőtök 90%-a víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag káliumban, niacinban (B3 vitamin), vasban, mangánban és karotinoidokban.
- Ezeken kívül a sütőtök B6, C-, és E-vitaminnal és folsavval gazdagítja étrendünket.
- javítja a szem egészségét
- serkenti az immunrendszer működését
- segíti az emésztést
- segíti a fogyást
- csökkenti a gyulladást
- csökkenti a magas vérnyomást