Virágzó vidékünk

Szorgos önkéntesek csinosítják a festői szépségű nógrádi falut

Marosi Marianna-Manna
Marosi Marianna-Manna
A csapat minden tagja munkája, családja mellett, szabadidejét feláldozva, szívvel-lélekkel, jókedvvel, tervez és végül megvalósít, hogy szeretett falujukat szebbé tegyék.

Nógrád vármegye északkeleti csücskében bújik meg Cered. Az 1057 lakosú palóc falu a magyar-szlovák államhatár mellett fekszik, Salgótarjánból 20 km-es kanyargós, lélegzetelállító panorámájú út vezet a településre.

A falu a történelmi Medvesalja régió része. A tájképe magával ragadó, a település körüli hegyes-dombos vidékről az év nagy részében látható a Mátra, a Bükk és a Tátra csúcsai  valamit Szilvás-kő.

Azonban nem csak a falut körbeölelő természeti szépségek lehetnek vonzóak a kirándulók számára, hanem maga a falu is, ahol a lakosok arra törekednek, hogy napjaikat rendezett környezetben tudják élni.

Marosi Marianna-Manna

2023 őszén alakult meg egy olyan kis csapat, aminek a tagjait a tenniakarás kovácsolta össze. Szebbé, színesebbé szerették volna varázsolni a falut, és örömet adni minden lakójának és az arra járóknak. E tervüket valóra is váltották, és pontosan egy évvel ezelőtt összeállt a Ceredi Csipet Csapat. Azóta is fáradságot nem ismerve, lelkesen, szívvel-lélekkel és minden tőlük telhetőt megtéve díszítik a falut. Ezeknek a munkáknak pedig minden költségét teljes egészében a csapat tagjai finanszírozzák.

2023 őszén mutattuk be első díszletünket Cered lakóinak, ami nagy sikert aratott. Az elkészült díszítésről fotókat is készítettünk, amiket Cered közösségi oldalán megosztottunk. Rengeteg pozitív visszajelzést, köszönetet kaptunk, ami nagy elismerés volt számunkra, a további munkákhoz pedig rengeteg erőt, lendületet adott

– kezdte el a kis csapat történetét Marosi Marianna-Manna.

Marosi Marianna-Manna

A kis közösség tagjait a tenniakarás vezette, munkájukba beleadva a szívüket-lelküket, tudásukat és a szabadidejüket.

Természetesen ismertük egymást, de nem beszélhettünk összeszokott csapatról. Mára elmondhatjuk, hogy igazi csapattá váltunk, nevet is adtunk magunknak, amit csak úgy a szél súgott nekünk munkánk során: Csipet Csapat

– mutatta be a hölgy, hogyan alakult meg a dolgos kezekből és a falut szerető szívekből álló közösség.

Marosi Marianna-Manna

Az eltel egy év alatt olyannyira összeszoktak, hogy már szavak nélkül is értik egymást, és mindenki tudja, hogy mi a dolga, a feladata.

Nincs kérdés, mindenki tudja az előre megtervezett díszletből kinek mi a feladata, hiszen mindenki másban jó. Van, aki a fát munkálja, van, aki az alapanyagokat gyűjti össze, megvan ki tervezi és készíti a kreatív díszletet, tehát már tudja mindenki, hogy mi a feladata

– részletezte Manna.

Marosi Marianna-Manna

A falu minden évszakban ünnepi díszben pompázik a Csipet Csapatnak hála, így egész évben boldog pillanatokkal kedveskednek a lakosoknak és mindenkinek, akik a faluba látogatnak.

Minden évszakot úgy jelentünk meg a díszítéssel, hogy ügyelünk a természetességre és a vidámságra. A munkálatok előtt megbeszélést tartunk. A helyet minden alkalommal a párom, Czene Csaba biztosítja. Télen meleg, nyáron hűs, berendezett helységben, a ház alsó szintjén tartjuk közösen a megbeszélést. Egy kis süti, egy kis üdítő is jár mindig a dolgos csapatnak

– vázolta fel, hogyan készülnek fel egy-egy projektre.

Marosi Marianna-Manna

A szorgos csapat munkáját több helybeli lakos, vállalkozó is segíti, akikre a kezdetektől fogva számíthatnak. Ők is fontos szerepet töltenek be abban, hogy a falu még szebb és hangulatosabb legyen az esztendő minden évszakában.

Van, aki az alapanyagok raktározásában segít, Fülöp Zsolt panziója a szállításában nyújt segítséget, van, aki anyagilag áll mellettünk és olyanok is vannak, akik virágokkal, növényekkel, ősszel dísztökökkel, kukoricaszárral segítik munkánkat

– büszkélkedett a hölgy.

Marosi Marianna-Manna

De nem csak Cered lakói nyújtanak segítséget a Csipet Csapatnak, hanem a környező falvakból is támogatják a munkájukat, hogy annak gyümölcsében Ceredbe látogatva ők is gyönyörködni tudjanak.

Ügyes kezű férfi emberek, vállalkozók, fúrnak, faragnak, fűrészelnek, hogy munkánkat könnyíteni tudják. 2023-ban a helyi önkormányzattól is kértünk némi pénzbeli segítséget, amit meg is kaptunk a 2023-ban elkészített decemberi díszletünkhöz

– említette.

Marosi Marianna-Manna

A csapat minden tagja munkája, családja mellett, szabadidejét feláldozva, szívvel-lélekkel, jókedvvel, tervez és végül megvalósít.

Egyre több fiatal, új erő is csatlakozik hozzánk időnként, aminek nagyon örülünk. Ki kell emelnem egy csapattársunkat Kazinczi Orsolyát és édesapját Kazinczi Jánost, akik fáradhatatlan erővel dolgoztak azon, hogy a CERED betűk elkészülhessenek. Nagyon sok munka áll mögöttük. Fúrás, faragás, festését és minden, ami a famunkához hozzá tartozott, hogy a falu neve, a községünkbe tudjon teljes szépségében állni

– mutatta be Manna a fáradságot nem ismerő, lelkes segítőket.

Marosi Marianna-Manna

A Csipet Csapat továbbra is töretlen és független. Új tervekkel, elképzelésekkel haladnak tovább előre az útjukon, hogy egyre nagyobb dolgokat tudjanak megvalósítani, hogy álmukat, tervüket valóra tudják váltani. Ezáltal pedig a mindenkinek – aki Cereden él vagy éppen a községben jár – örömet tudjanak szerezni.

Szívesen várunk mindenkit, aki úgy érzi szeretné látni élőben a Csipet Csapat keze munkáját Cereden. Akár személyes fotókat is várunk, azoktól akik ellátogatnak ide. Kissé kanyargós út vezet hozzánk, de az út szépsége és a díszlet kárpótol majd mindenkit

– invitált minden kedves olvasót Manna, Nógrád vármegye festőien szép falujába.

Marosi Marianna-Manna

Az idén őszre elkészített díszletek három helyszínen tekinthetőek meg:

  1. Falu eleje – Bála babák (mindkét oldala felöltöztetve)
  2. Faluház udvar – Ősz Tündér
  3. Falu központ – Buszmegálló CERED felirat, őszi díszítés.

A Csipet Csapat tagjai: 

  • Cenéné Kriszti
  • Szó Petra
  • Kazinczi Orsolya
  • Hajdúné Dancsok Erika
  • Marosi Marianna-Manna

Az alábbi galériában a falu őszi díszítését lehet megtekinteni.

Galéria
Marosi Marianna-Manna

A cikkben szereplő fotókat Marosi Marianna-Manna készítette.

Kapcsolódó
Felejthetetlen élményt kínál a Káli-medence tüneményes falucskája
Salföldet a béke és a nyugalom járja át, amit a gondozott porták, a gyönyörű virágokkal teli kertek olyan különlegessé tesznek, hogy az itt töltött idő alatt megnyugszik a lélek.
Olvasói sztorik