Virágzó vidékünk

Mesebeli mézeskalács ház áll a nógrádi falu határában

Hatvani Anikó
Hatvani Anikó
Jelenleg tájházként használják a mézeskalács házat. A kívülről mesebeli házikónak tűnő lak belseje sem mindennapi, népművészeti tárgyak és bútorok díszítik, a kiegészítők pedig az adott évszakhoz illők.

Bárna község Nógrád vármegyében, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark települése.

Már Mikszáth megénekelte “Görbeország” középpontja lehetne a hegyi falu, ahová valóságos zöld alagúton lehet bemenni. Bárnát körülfogják a hegyek, erdők, melyek még a bevezető útját is hosszan elfedik. Természetvédelmi területe a Szérkő, Nagykő, Kiskő és a Szilváskő csúcsok által határolt völgyben fekszik.

A községet körülvevő dombok, erdők, rendkívül gazdag élővilággal rendelkeznek. Számos – Közép Európában is ritkán előforduló -növény- és állatfaj megtalálható. Bárna a vizek, patakok faluja is. Majd minden utcára jut belőle egy-egy, és körbe a hegyekből az utánpótlás állandó.

Hatvani Anikó

Azonban értékek nem csak a buja erdőség rengetegében vannak, hanem a faluban is. A fák árnyékéban kicsiny ház áll, ami egészen különleges. A mesékben illő mézeskalács házikót Marczi Zsolt festette, aminek minden egyes apró részlete kézzel készült. Az ő keze munkáját dicséri a kultúrház belső terét díszítő faliképek, valamint itt található élete első domborműve, ami a település templomát és a körülötte található házakat ábrázolja egy galambbal az előtérben.

Hatvani Anikó

Jelenleg tájházként használják a mézeskalács házat. A kívülről mesebeli házikónak tűnő lak belseje sem mindennapi, népművészeti tárgyak és bútorok díszítik, amelyek egykor használati tárgyként szolgáltak. Mindig az adott évszakhoz illő dekorációkkal teszik még szebbé, most őszi kiegészítők és díszek láthatók benne.

A mézeskalács ház különles szépségét Hatvani Anikó is megörökítette.

Bárnáról indult a túrám. Gyönyörű zsáktelepülés a hegyek ölelésében. Bárnáról számos kiránduló út indul a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet minden irányába. Bárnán egy helyi művész szépítgeti a mézeskalács házat. Most már őszi dekorációval volt feldíszítve

– mesélte Anikó a Sokszínű vidék megkeresésére.

A cikkben szereplő fotókat Hatvani Anikó készítette, amik a galériában megtekinthetők.

Galéria
Kapcsolódó
Mutatós őszi díszeket készíthetünk gyerekekkel
Összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet az őszi dekorációk elkészítéséhez, hogy még emlékezetesebbé és meghittebbé tegyük ezt színpompás évszakot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik