Mozaik

Nagyobb figyelmet érdemelnek a természetvédelmi területek

mti/czeglédi zsolt
mti/czeglédi zsolt
A természetvédelmi területek zöme nem jelent védelmet az élővilág számára – kongatta meg a vészharangot az eddigi egyik legátfogóbb, nemzetközi tanulmány. E szerint a védett területek száma és nagysága nem áll arányban azzal, hogy valóban segítik-e az ott élő fajok gyarapodását.

A tudósok 68 ország 1500 természetvédelmi területét vizsgálták meg, különös figyelmet szentelve a vizes élőhelyeknek és vízimadaraknak. Megállapították, hogy a vadon élő állatok védelme szempontjából a siker nagyon eltérő a világ különböző tájain, és nagyban függ attól, hogyan kezelik a területet – számolt be a kutatásról a BBC News.

A Nature tudományos lapban publikált tanulmány szerzői szerint az élőhelyeket hatékonyan kell menedzselni, hogy a természet erőre kapjon. Hannah Wauchope, a tanulmány vezető szerzője kiemelte: szabályozásra és helyreállításra van szükség.

Nem húzhatunk csak úgy egy vonalat a terület köré, közölve, hogy oda nem épülhet parkoló

– fűzte hozzá az Exeteri Egyetem ökológiai és természetvédelmi központjának tudósa.

A tanulmány a vizes élőhelyek madárpopulációjának alakulását használta egy terület védelme sikerének a mérésére. A kutatók összehasonlították a területek állapotát a hivatalos védetté nyilvánítás előtt és után, és összevetették a hasonló madárpopulációk alakulását a védett területeken és azokon kívül.

A vizsgált természetvédelmi területeken a vadon élő állatok populációi még mindig stabilak voltak vagy növekedtek, de semmivel sem álltak jobban, mint a nem védett területeken”

– foglalta össze az eredményeket Wauchope a BBC Newsnak.

Mint hozzátette, ez kiábrándító ugyan, de nem meglepő: úgy tűnik, hogy nincs kapcsolat aközött, hogy az emberek mennyi védett területről beszélnek, és hogy ezek a területek valóban előnyösebbek-e a vadvilág számára, mint a nem védett területek.

A Föld felszínének 30 százalékát védetté kell tenni

Májusban a világ vezetői Kínában tanácskoznak a következő évtized globális természetvédelmi lépéseiről. Számos ország úgy gondolja, hogy 2030-ig a Föld felszínének 30 százalékát védetté kell tenni. Ez azonban a tudósok szerint nem garantálja a fajok megőrzését.

Véleményük szerint a védett területeknek nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is számít, ezért a siker mérése magában foglalhatná a populációk egyedszámának megállapítását, vagy olyan célok kitűzését, amelyek egy adott területen a növény- és állatfajok számának növelésére irányulnak.

Az ENSZ adatai szerint jelenleg egymillió növény- és állatfaj van veszélyben. (MTI)

Kapcsolódó
100 éves a világ egyik leghíresebb nemzeti parkja
1919-ben lett nemzeti park a Grand Canyon: többet nyertek vele, mint az oda tervezett vízerőművekkel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik