Mozaik

Természetvédelmi terület lett a 245 lakosú sziget a világ végén

A világ egyik legnagyobb, teljes védelmet élvező tengeri övezetét hozták létre az Atlanti-óceán déli részén fekvő, Nagy-Britanniához tartozó Tristan da Cunha sziget körül, amely a Föld legtávolabbi lakott pontjaként hirdeti magát, írta az MTI.

Öt országon átívelő bioszféra rezervátum lehet Európa Amazonasa
A cím odaítélése - hasonlóan az UNESCO világörökséghez - nagy nemzetközi elismerést jelent.

A mindössze 245 állandó lakossal rendelkező sziget térségében 627 247 négyzetkilométernyi óceánt, a vulkanikus eredetű szigetcsoport körüli vizek 90 százalékát nyilvánították természetvédelmi övezetté, ahol tilos az ártalommal járó halászat és bányászat.

A Tristan da Cunha-i a legnagyobb tengeri rezervátum az Atlanti-óceánon és a negyedik legnagyobb a Földön. A terület védetté nyilvánítása biztonságos élőhelyet nyújt tengeri madarak, köztük sárgaorrú albatroszok, aranytollú pingvinek, atlanti viharmadarak millióinak, valamint bálnáknak, cápáknak és fókáknak.

A dél-atlanti-óceáni tengeri rezervátum létrehozása része a brit kormány Kék Övezet Programjának (BBP), amelynek keretében már 4 millió négyzetkilométer, a világtengerek 1 százaléka kapott védelmet a gazdasági hasznosítással szemben.

A Dél-Afrikától 2816, Dél-Amerikától 3360 kilométerre fekvő szigetcsoportnak négy nagyobb szigete van, ezek közül is a legnagyobb Tristan da Cunha. Egyetlen települése és egyben székhelye, Edinburgh of the Seven Seas, a világ legelszigeteltebb lakott településének számít, a legközelebbi falu 2460 kilométerre északra, Szent Ilona szigetén van.

A Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha brit tengerentúli terület részét képező szigeteket 1816-ban vették birtokba a britek. Tristan da Cunha lakosait 1961-ben kitelepítették egy vulkánkitörés miatt, de a szigetlakók 1963-ban visszaköltöztek.

Kiemelt kép: Geoff Renner / Robert Harding Heritage / AFP

Természetvédelmi terület lett a Duna csodálatos szigetcsoportja
Fekete gólya, rétisas, haris, európai hód, kornistárnics és mocsári aggófű él a Duna érintetlen vidékén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik