Virágzó vidékünk

Szigorodott az erdőtörvény Magyarországon

Pixabay
Pixabay
Európa legszigorúbb szabályozásainak egyike érvényes Magyarországon az erdőgazdálkodás területén. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt évtizedekben nőtt az erdők aránya hazánkban – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt.

Léteznek olyan beruházások, ingatlanfejlesztések, igénybevételek, melyek erdőterületeket is érintenek, az erdőtörvény módosítása pont ezen a téren hozott örvendetes változásokat.

Eddig is számos csereerdősítést valósítottak meg, melynél mindig arra törekednek, hogy szakmailag átgondolt, a csereerdősítési terület termőhelyi viszonyaihoz illeszkedő, hosszútávon működő és fenntartható erdőket hozzanak létre – írják a honlapon. A csereerdősítés során a legnagyobb kihívás az erdőtelepítésre alkalmas terület megtalálása, azért is, mert nagyobb területen szakmai szempontból könnyebb életképes erdőket létrehozni. A kisebb, egy-két hektáros vagy hektár alatti területeken sokkal nehezebb biztosítani, hogy az új erdő ökológiai szempontból is valóban erdőként tudjon működni.

Az Erdőtörvény 2023. július elsejétől hatályos módosítása szerint az erdészeti hatóság már a nem természetes erdők esetében is azonnal csereerdősítésre és nem csak erdővédelmi járulék megfizetésére kötelezi az erdőterületet érintő fejlesztések kivitelezőit, ha a területnagyság eléri vagy meghaladja az egy hektárt. Korábban kizárólag a természetes és természetszerű erdők esetében volt csak automatikus a csereerdősítés. Megkönnyíti az életképes erdők létrehozását az az új rendelkezés is, miszerint a fél hektár alatti csereerdősítési területek is elfogadhatók abban az esetben, ha közvetlenül csatlakoznak egy már meglévő, nyilvántartott erdőterülethez.

Ezek a módosítások biztosíthatják, hogy egy ingatlanfejlesztés miatt kivágott erdő helyett a beruházó (a könnyebb utat választva) ne kisebb, pár ezer négyzetméteres erdőcskékkel „pipálja ki” a csereerdősítést, továbbá, hogy a területileg kisebb erdőket érintő fejlesztések is biztosan új erdők létrehozásával járjanak.

A Pilisi Parkerdő az elmúlt 10 évben összesen 607 hektáron valósított meg csereerdősítéseket, ezeknek az ingatlanfejlesztésekhez kapcsolódó új erdőknek a 100 százaléka ma is él, működik és hosszútávon vesz részt a magyar erdők ökoszisztéma-szolgáltatásaiban.

Kapcsolódó
Városi erdőt alakítottak ki Pesterzsébeten
A városi erdők sok látványos és talán még több kevésbé látványos szolgáltatással járulnak hozzá a városlakók életéhez.
Olvasói sztorik