Kertünk-Portánk

Ez a gyümölcs csodát tehet az orchideával

Unsplash
Unsplash
Tápanyag a konyhából.

Az orchideák ápolása sokak számára kihívást jelenthet, különösen a megfelelő tápanyagok biztosítása. A banánhéj talán szokatlan, de természetes, környezetbarát módszer lehet az orchideák tápanyagellátásának támogatására.

Miért hasznos a banánhéj az orchideáknak?

A banánhéj magas káliumtartalma különösen fontos az orchideák számára, mivel ez az ásványi anyag segíti a virágzást és erősíti a növény szöveteit. Emellett a foszfor a gyökérnövekedést serkenti, míg a kisebb mennyiségben jelen lévő kalcium és magnézium is hozzájárul a növény általános egészségéhez.

Hogyan alkalmazzuk a banánhéjat?

Egyszerű módszer a banánhéj felhasználására, ha vízben áztatjuk. Ehhez egy banánhéjat tegyünk egy liter vízbe, majd hagyjuk állni 24-48 órán át. Ezután a kapott banános oldatot használhatjuk az orchidea öntözéséhez, havonta egyszer, hogy tápanyagokat juttassunk a talajba.

Ha az orchideánk komposztalapú talajkeverékben van, akkor a banánhéjat apró darabokra vághatjuk, majd bekeverhetjük a talajba. Ez lassú lebomlással folyamatosan táplálja a növényt.

Az orchideák leveleinek tápanyaggal való ellátásához készíthetünk egy egyszerű sprayt. Ehhez a banánhéjat néhány napig vízben áztatjuk, majd leszűrjük, és permetező flakonba öntjük. Ezzel a leveleket időnként permetezhetjük, különösen virágzási időszakban.

Mire figyeljünk?

Ne használjunk penészes, romlott banánhéjat, mert ez károsíthatja az orchideát.

Ne öntözzük túl az orchideát, még ha banánhéj-kivonatot is használunk, mert a túlzott nedvesség gyökérrothadást okozhat.

Kapcsolódó
Így lehelj életet a haldokló orchideába
Megmenthetjük kedvenc növényünket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik