A filmvilágból sokunknak ismerős lehet az a jelenet, amikor egy japán vendégfogadás alkalmával, egy teaszertartás keretében valamilyen zöld port kevernek a csészébe egy kis habverőre emlékeztető bambuszkeverővel. Én magam is többször láttam ezt a jelenetet különböző filmekben, azt viszont nem tudtam, hogy ennek a teaféleségnek a neve a matcha, ami egyre elerjettebb márt a nyugati gasztrokultúrában is, mint amolyan egészséges ital.
Közben több cikk is született arról, hogy ez a koffeintartalmú ital sokaknál válthatja fel akár a kávéfogyasztást is, hiszen a feketével szemben ennek a zöld teaörleménynek sokkal több pozitív hatása van a szervezetünkre.
A japán matcha kifejezés egyébként szó szerinti fordításban őrölt teát jelent. Az előállításhoz pedig a tencha teanövény leveleit szüret után párolják, szárítják, és finom porrá őrlik. Tradicionálisan ennek során kizárólag a finom levélszövetet dolgozzák fel, a szárak, ágacskák és levélerek nélkül. Eredetileg Kínából származik ez a nemes teafajta, ahonnan megtalálta az utat Japánba. Mialatt a matcha Kínában feledésbe merült, az ital Japánban a teázási szertartás szerves részévé vált.

A Wikipédia kapcsolódó szócikke szerint, a matcha (maccsa) teából alapvetően kétféle stílusú tea készíthető. Az édes, úgynevezett uszucsa híg tea készítéséhez általában két csasaku (bambusz teáskanál) tea és 1 dl víz jár. A vízzel megtisztított és előmelegített csavanba helyezzük a teát, majd körülbelül 80 fokos vízzel felöntjük. Ezt a bambuszkeverővel krémesre, habosra keverjük, nagyon ügyelve arra, hogy a tea felülete minél homogénebb, simább habú legyen, nagy halszem buborékok nélkül.
A másik változat az inkább krémes koicsa sűrű tea. Ennek elkészítése már nagyobb gyakorlatot igényel. A koicsához 4-5 adagolókanál teát, és általában fél deciliter vizet használunk. A teaport kevés vízzel, lassú mozdulatokkal krémesre keverjük, ezután még egy kis vízzel felöntve tovább keverjük.
A nemzetközi és a hazai piacokon is a matcha italporokat azonban készítik más, olcsóbb zöld tealevelekből is. Ezekben a termékekben általában a teacserje teljes levelét megőrlik, így egy fanyarabb íz jön létre. Gyakran ezeket a kevésbé nemes zöldtea-porokat főzőmatcha néven forgalmazzák vagy matcha termékekben, például kekszekben vagy shake-ekben kerülnek feldolgozásra.
A matcha a kávéhoz hasonlóan szintén tartalmaz koffeint de kisebb mértékben és lassabban is szívódik fel az L-teanin aminosav miatt, amely természetesen megtalálható a zöld tea leveleiben. Sokan ezért úgy gondolják, hogy sokkal békésebb formában energetizál, mint a kávé és azoknál, akiknék ez egy fontos szempont, felválthatja a matcha tea a feketét.

A matchának nagyon magas az antioxidáns tartalma, 70-szer annyi van benne, mint a narancsban és 9-szer több béta-karotin, mint a spenótban. Az energiaszintet hatékonyan, a kávénál lassabb ütemben növeli meg akár 8-10 órára. Ezzel együtt csökkenti a streszt is. Rendszres fogyasztása segíti a fogyást és öregedésgátló hatása is ismert. Csökkenti a vérnyomást és az LDL, azaz „rossz” koleszterin szintet.
Stabilizálja a vércukorszintet. Erőteljes antibiotikus és vírusellenes hatással bír, így erősíti az immunrendszert is. Erős vértisztító és méregtelenítő, valamint lúgos kémhatású is, így a többi zöld teával ellentétben nem csinál gyomorsavat.
Azt persze nehéz megjósolni, hogy kinél, hogyan és miért válthatja fel a matcha a kávét, hiszen ahogy szétnézünk e teapor piacán, egyelőre sokkal inkább tűnik egy trendi italpornak, étrendkiegészítőnek ez a termék, mint a hagyományos értelembe vett japán teának, amit kézműves teaboltokban szerezhetnénk be.
Az egyik haza drogéria üzletláncban 30 grammnyi teapor 4400 forint, a másikban 60 grammnyi kiszerelés 2900 forint, a teával foglalkozó magyar vállalkozás weboldalán 6-7 ezer forintért lehet vásárolni a 30 grammos kiszerelést, de lehet 15 ezer forintért rendelni egy kilónyi kínai matcha port is.
Egyébként a kávék piacán is vannak nagyon drága, prémium kategóriás szemes feketék és az olcsó őröltek is, amiket a multik polcairól emelhetünk le. Valószínű, hogy a matcha teák esetébe is az egyéni igény lesz a döntő. Ha fontos az eredetiség, akkor megadjuk a 30 grammos csomagért a 6-7 ezer forintos árat, ha pedig nem, akkor rendelünk Kínából kamu-matchát…
(Forrás: mmatcha.hu, huffpost.com, dm.hu, wikipedia.hu)
Most pedig bemutatunk három különleges teát! Az első, a hársfatea, amely a megfázás, stressz, emésztési gondok esetén is kíváló választás. A második a fügefa levelének a teája, a harmadik pedig az almalevél tea.