A Balatonfüredi Református Általános Iskola épülete az utóbbi években jelentősen megújult, de az alagsori konyha – ahonnan a másik két iskolába és a szociális ellátottakhoz szállítják az ebédet – és étkező korszerűsítése elmaradt. Erre és a város másik két általános iskolai konyhájának felújítására idén nyáron pályázati forrás segítségével 190 millió forintos beruházással kerül sor, köszönhetően a közétkeztetési szolgáltató, a Hungast és a település önkormányzati támogatásának köszönhetően.
Ami plusz örömhír, hogy a közétkeztetés minőségében – svédországi példát követve – is változások várhatók.
A szolgáltató egy úgynevezett szabadszedéses, szupermenza bevezetését javasolja, ami ételválasztási lehetőséget teremtene. Nem lenne mennyiségi korlátozás, és a kidobott ételmaradékot is minimalizálnák
– nyilatkozta a Füred Televíziónak Rojtos Norbert, a református általános iskola és óvoda főigazgatója.
A tervek szerint egy leves, két főétel és egy sortiment lenne része a kínálatnak kínálatnak. A tapasztalatok szerint a szupermenzán a gyerekek nem érzik a nyomást, megkóstolhatják és ha ízlik, többször is szedhetnek az ételekből. Így vált más helyeken kedvelt étellé például a sok gyerek által korábban nem fogyasztott resztelt máj, gombapörkölt és harcsapaprikás.
A közétkeztető cég ragaszkodik az adalékanyag és tartósítómentes összetevőkhöz, és hazai beszállítók nyersanyagait részesíti előnyben. A szupermenza bevezetéséről a szülőkkel történt egyeztetések után döntenek.
Szarvason már évekkel ezelőtt ökomenzát kínálnak a gyerekeknek, Bécsben pedig mindenkit lekörözött a biotermékekre alapozó iskolai menza. A sándorfalvi iskolások már két éve svédasztalos menzán lakhatnak jól, de nagyon népszerű a szupermenza egy budapesti általános iskolában is.