HIRDETÉS
Otthon készült

Ezek az ország legjobb cukormentes tortái

A Magyarország tortája verseny árnyékában talán méltatlanul kevesebbet hallani a Magyarország cukormentes tortája versenyről, amely az egészségesebb táplálkozást hirdeti. Most megválasztották az idei döntősöket.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012-ben indította el a Magyar Cukrász Ipartestülettel közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra.

A napokban Budapesten, a Zila Kávéházban rendezett elődöntőn választotta ki a továbbjutókat a zsűri. Az idei versenyre 18 kreációval érkeztek a cukrászok.

Rafinált dekorációkkal és különleges ízpárosításokkal készültek a versenyzők a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan alkotások is a zsűri asztalára kerültek, melyeket a cukrászok a fehérmák, a bergamott, a hibiszkusz vagy éppen a kardamom felhasználásával alkottak meg. De a slágerízeknek a „nagy klasszikusok” bizonyultak, mint a sárgabarack, a dió, a csokoládé, a felekeribizli és a málna

– olvasható az Egy Csepp Figyelem Alapítvány weboldalán.

A program elsődleges célja, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott édességek, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A kreációk elkészítéséhez a versenyzők a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2025. évi döntőjébe a következő torták jutottak be:

  • Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác (Főbb ízek: meggy, étcsokoládé, fehércsokoládé)
  • Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó (Főbb ízek: feketeribizli, tökmag, angolkrém)
  • Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós (Főbb ízek: alma, dió, vaníliás fehércsokoládé)
  • Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely (Főbb ízek: meggy, mandula, málna)
  • Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök (Főbb ízek: dió, sárgabarack, mascarpone)
6 fotó

A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 19-től az ország számos cukrászdája árusítja majd.

A verseny történetében egy alkalommal a Beszterce rózsája, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült alkotása lett Magyarország cukormentes tortája. Arról a napokban írtunk, melyik az az öt cukrászati remek, ami bekerült a Magyarország tortája verseny idei döntőjébe.

Kapcsolódó
Hogyan lett cukormentes Áfonya hercegnő tortája?
2016 cukormentes országtortája szigorú ellenőrzéseken ment keresztül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik