A második világháború utáni élelmiszerhiány miatt a gasztronómiai magazinok tele voltak takarékos receptekkel, ezek közé tartozott az úgynevezett tojáspörkölt is, ami azon túl, hogy olcsó, rendkívül egyszerű elkészíteni is.
Bár nagyszüleink közül sokan még biztosan emlékeznek erre az akkor népszerű fogásra, ma már kiment a divatból, pedig igazán ízletes, régen a húsvéti menü kihagyhatatlan eleme volt.
A Nosalty receptje szerint a következő hozzávalókra lesz szükségünk hozzá:
- 8 db tojás
- 4 közepes db vöröshagyma
- 12 dkg sertészsír
- 2 teáskanál csípős paprikakrém
- 2 db zöldpaprika
- 2 kis db paradicsom
- 4 teáskanál fűszerpaprika (púpos)
- 1 tk só
- 3 dl tejföl (20 %-os)
Elkészítés
- A megtisztított vöröshagymát nagyon apróra felkockázzuk és a zsíron üvegesre dinszteljük.
- Hozzáadjuk a pirosaranyat és a sót, rászórjuk az őrölt paprikát és felengedjük kb 1,5 dl vízzel.
- Beletesszük a felszelt paradicsomot és zöldpaprikát.
- Ezt a pörköltalapot kb 35 percig főzzük, időnként kavargatjuk, nehogy odakapjon. Ha szükséges, a vizet nagyon pici adagokban pótoljuk.
- Míg a pörköltalap fő, a tojásokat keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, megpucoljuk és vastagabb szeletekre (1 tojást 4 szeletre) vágjuk.
- Amikor a pörköltalap megfőtt, hozzákeverjük a tejfölt, óvatosan beletesszük a tojáskarikákat és összeforraljuk.
Arról korábban itt írtunk, hogyan készül a tökéletes húsvéti főtt sonka, arra pedig itt a válasz, hogy miért eszünk tojást és tormát a húsvéti ünnepkörben.