Otthon készült

Így főzd tökéletesre a húsvéti sonkát

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Íme a titok, hogy szaftos, puha és ízletes sonka kerülhessen az ünnepi asztalra.

A húsvéti sonka szerves része a húsvéti ünnepkörnek, és az ünnepi asztalról sem hiányozhat, azonban ahhoz, hogy, pár fontos dolgot be kell tartani. Nem mindegy, milyen sonkát választasz, ahogyan az sem, mennyi ideig és hogyan főzöd. Illetve teszel e hozzá bármi mást.

A Nosalty segítségével most megmutatjuk, hogyan főzhetjük tökéletesre a húsvéti sonkát, amivel megkoronázhatjuk az ünnepet.

pixabay

Ahány sonka, annyi fajta

A sonkák között megkülönböztetjük a nyers, a hőkezelt, valamint a formában vagy bélben hőkezelt sonkák alcsoportját. Ezek mellett külön kategóriát képez a parasztsonka. „Húsvéti sonka” alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük.

Hogyan főzzük?

Hideg vízben tegyük oda főni. Keressünk egy akkora lábast, amiben kényelmesen elfér, és bőven el tudja lepi a víz. Fedő nélkül, lassan, kis lángon főzzük a sonkát, épp csak gyöngyözzön a víz. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet.

Ellenőrizzük a puhaságát

Hústűvel ellenőrizzük a puhaságát, ha könnyen belecsúszik a sonkába, akkor tökéletes. A sonkát hagyjuk a lében kihűlni, így nem szárad ki. Ha hálós terméket főztünk, akkor még melegen távolítsuk el róla a hálót, ha kihűl, akkor csak a hússal együtt jön már le.

A sonka főzőlevét még használhatjuk

A sonka főzőlevét nehogy kiöntsük. Valaki a tojásokat főzi benne, hogy ízesek legyenek, mások bableveshez használják fel.

Főzési idő

A főzési idő eltérhet a sonka fajtája, minősége szerint. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ahány kilós a sonkánk, annyi óra alatt puhul meg.

Ízesítsük a főzőlevet

A sonka főzővizébe tegyünk hagymát, fokhagymát, egész borsot, egy köteg zellerlevelet és babérlevelet. Ezektől még finomabb lesz a főtt sonka, és a lé további felhasználásából készülő ételek.

Főzés utáni teendők

A megfőtt, szárazra törölt húsvéti sonkát csomagoljuk fóliába, és tálalásig tegyük a hűtőszekrénybe. Ha maradna sonka az ünnepek után, vágjuk kisebb darabokra, így tegyük a mélyhűtőbe, így több hónapig is eláll. De felhasználhatjuk egy csomó maradékmentő receptben is.

Kapcsolódó
Mélyen a zsebbe kell nyúlni idén a húsvéti sonkáért
Az üzletekben már megjelentek a csokinyuszik, csokitojások és más termékek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik