HIRDETÉS
Otthon készült vasárnapi ebéd

Spenóttorta: húsvéti zöld csoda a tányéron

Nosalty
Nosalty
Reggel, délben és vacsorára is kiváló vagy csak minden ok nélkül, mert isteni finom.

Ha sós piteféleség, egybesül kerek finomság kerül szóba, én előszőr a francia quiche-t idézem fel emkékeimben. Vicces, hogy mikor először készítette el a család szülőpárosának tortasütésben sokkal járatosabb fele és kimondta nevét – ami magyarul egyszerűen csak: kis –, akkor nem igazán értettem, hogy mi az, ami van. Kis?! Olyan kicsi?! Vagy elharapta a végét a szónak, nem hallottam jól, ugatott a kutya? Persze, ma már tudom, hogy amolyan franciás módra tele van pakolva a “kis” szó mindenféle betűvel.

Aztán később elkészült húsvétra az első spenóttorta. Ma már a hugom készíti a családban nagyon gyakran és igen ízletesen. Most már az is biztos, ha a sós torta felé csavarognak el gondolataim, akkor ez a zöld, túrós, tojásos finomság jut eszembe rögtön. Egyszerűen imádom!

Egyébként a spenóttorta eredete is valószínű, hogy a francia quiche-ből nőtte ki magát. Így hívják: quiche aux épinards. De az is igaz, hogy a spenóttorta különböző formái szerte Európában megtalálhatók: Görögországban a híres spanakopita adja az egyik legismertebb verziót, míg az olaszoknál a torta salata (sós torta) szintén gyakran készül zöld leveles zöldségekkel, különösen tavasszal.

Felkerestem testvéremet, hogy árulja el a receptet és küldjön fotókat is, és mint megtudtam, maga a recpet egy régebbi netes kutatás eredménye. Viszont fényképek a folyamatról és a végeredményről is készültek, de sajnos felvágva nem, így a nyitóképnek a Nosalty oldaláról vadásztam egyet, de csak olyat találtam, amelyben nem volt tojás. És akkor jöjjön a lényeg.

A spenóttorta receptje

Hozzávalók:

  • 40 dkg mélyhűtött leveles tészta
  • 45 dkg spenót
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 50 dkg tehéntúró
  • 6 darab tojás (lehet fürjtojásokat is használni, apróbb és többet lehet bele tenni)
  • 10 dkg reszelt keményebb sajt (legjobb a parmezán)
  • 5 dkg margarin
  • bors
  • szerecsendió
  • petrezselyem

Elkészítés:

A margarinon megfonnyasztott hagymára dobjuk a spenótot, fedő alatt kb. 5 percig pároljuk, majd fedő nélkül erős tűzön a levét elpárologtatjuk (ez nagy fontos, hogy ne ázzon el a torta!). Aki nem mirelit spenótot használ –  mi már vettünk a zöldségesnél frisset –, annak érdemes felaprítani a levelet, mielőtt a fazékba kerül.

A kihűlt spenóthoz adjuk az áttört túrót, sajtot, 2 egész tojást, petrezselymet, továbbá ízlés szerint sót, borsot, szerecsendiót, és jól összedolgozzuk.

Innentől pedig mutatjuk is képekben:

4 fotó

Mindenki, aki Popeye (nem feltétlen azért, mert ki van gyúrva, sokkal inkább, mert spenótrajongó), az gyakorlatilag bármikor tányérra pakolhatja. Én ettem már főétkezésnek, nasinak, uzsonnára is.

Ki lehet próbálni pitetésztából is, ha nem akarunk kész alapanyagot venni. Én még nem készítettem, viszont, ahogy azt már fent írtam, vettem spenótot, és ebben a billentyű leütésnyi pillanatban el is döntöttem, hogy most húsvétra meg is csinálom. Tartsanak velem!

Kollégánk írt ajánlásként 3 spenótos receptet a spenótfőzeléken túl és bemutattuk azt is, hogyan kell termeszteni az új-zélandi spenótot, a zsírégetés bajnokát. De írtunk cikket arról is, hogy a vegán étrendben is gazdag lehet a kínálat a húsvéti ünnepi asztalon.

Kapcsolódó
Egyre keresettebb hazánkban a spenót
Kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle.
Olvasói sztorik