Olyan drága a sárgabarack a győri vásárcsarnokban, hogy az abból készült lekvárt nem a kamrába kellene tenni, hanem széfbe – írta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Hírportál.
Benépesültek az utóbbi napokban a „szedd magad” kertek, a sárgabarack képtelen olyan ütemben érni, mint ahogyan szednék. A győri vásárcsarnokban van sárgabarack, de borsos áron mérik. Éppen kétszer annyiba kerül, mintha mi magunk szednénk.
A szedd magad kertekben akár ezer forintos kilós áron szüretelhetjük, míg a piacon kétezer forintért tehetjük kosarunkba. Bár már ezerötszáz forintért lekvárnak valót vásárolhatunk, de sok az ütődött, megbarnult darab.
Fagy és szárazság
Az egyik vevő, Erzsébet, óvatos mozdulatokkal tette be a zacskóba a sárgabarackot. Végül néhány más zöldséggel, gyümölccsel együtt 8300 forintot fizetett. Miután a hölgy hazaindult, az árus néhány gondolattal egészítette ki a történteket.
Azért ennyi, mert fagy volt, meg szárazság is. A Balaton parton jobban termett, ez is onnan van
– magyarázta a kofa.
Lesz még olcsóbb
A szomszédos standon Kuti Ferenc jóval optimistább a magyar barackkal kapcsolatban.
Nem mindenhol fagyott el. Van, ahol füstgyertyával melegítették a gyümölcsöst, de amúgy sem ártott a hideg mindenhol. Nálam most kétezer forint kilója, de jövő héten olcsóbb lesz
– fogalmazott a portálnak Ferenc.
Kuti Ferenc hozzátette, a sárgabarack hajlamos arra, hogy egyik évben gazdagon, másik évben szegényebben teremjen. Szerinte a sárgabarackon szakszerű metszéssel a gazdák valamelyest segíthetnek.
Megéri felkeresni a szedd magad sárgabarackosokat, ahol olcsóbban juthatunk hozzá a mézédes finomsághoz. Ezekkel a fantasztikus sárgabarackos desszertekkel édesebbé tehetjük a nyarat a család számára. A növényorvos elmondta, hogyan lehet megmenteni a súlyosan beteg kajszifát.

