Mozaik

Intelligens, színváltós cimke jelezheti a jövőben az ételek fogyaszthatóságát

pixabay
pixabay
A spanyol kutatók találmánya egy bioszenzorokat tartalmazó matrica, amely hús, hal, zöldség, gyümölcs és készételek, csomagolt és lédig termékek esetén is használható.

Pablo Sosa Domínguez, Pilar Granado és Luis Chimeno Elche városában egy olyan biológiailag lebomló, intelligens címkét fejlesztett ki, amely a baktériumok aktivitása alapján képes változtatni színét – írta meg a Fruitveb.

A találmány célja az élelmiszer-pazarlás csökkentése, ami az Európai Unióban évente 60 millió tonna környéki mennyiséget jelent.

Az Oscillum nevű startup fejlesztéséről van szó, és egy meglehetősen mindennapi szituáció adta hozzá az alapötletet: egy szép napon Pablo a barátai rosszallása ellenére egy igencsak gyanús kinézetű steaket fogyasztott el – minden következmény nélkül, hiszen semmi baja sem lett. Ez az esemény plántálta azt a gondolatot a három tudós fejébe, hogy vajon mennyi még elfogyasztható élelmiszert dobunk ki, mert nem tudjuk, hogy még megehetjük-e azokat, vagy sem.

A friss fejlesztésű címke olyan bioszenzorokat tartalmaz, amelyek az élelmiszerhez kapcsolódó baktériumokra reagálnak és látható színváltozással jelzi azok frissességét.

A projekt elnyerte az Európai Szabadalmi Hivatal fiatal feltalálók számára kiírt “Young Inventors Award” díját, ami 5000 eurós pénzjutalommal is járt. Jelenleg a címkét nemcsak a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, hanem a kozmetikai és a gyógyszer ágazatban is tesztelik.

Bemutattuk azt is, hogy ez a különbség a „minőségét megőrzi” és a „fogyasztható” jelölés között és jöhetnek a boltokba a lisztkukacporral felturbózott élelmiszerek is. Tavaly pedig rekord mennyiségű, 374 tonnányi tartósélelmiszert gyűjtött az Élelmiszerbank.

Kapcsolódó
Ezeket élelmiszereket a hűtőben kellene tárolni, de miért nem ezt tesszük?
Nemcsak pénz, de élelmiszert is spórolhatunk vele.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik