Pablo Sosa Domínguez, Pilar Granado és Luis Chimeno Elche városában egy olyan biológiailag lebomló, intelligens címkét fejlesztett ki, amely a baktériumok aktivitása alapján képes változtatni színét – írta meg a Fruitveb.
Az Oscillum nevű startup fejlesztéséről van szó, és egy meglehetősen mindennapi szituáció adta hozzá az alapötletet: egy szép napon Pablo a barátai rosszallása ellenére egy igencsak gyanús kinézetű steaket fogyasztott el – minden következmény nélkül, hiszen semmi baja sem lett. Ez az esemény plántálta azt a gondolatot a három tudós fejébe, hogy vajon mennyi még elfogyasztható élelmiszert dobunk ki, mert nem tudjuk, hogy még megehetjük-e azokat, vagy sem.
A friss fejlesztésű címke olyan bioszenzorokat tartalmaz, amelyek az élelmiszerhez kapcsolódó baktériumokra reagálnak és látható színváltozással jelzi azok frissességét.
A projekt elnyerte az Európai Szabadalmi Hivatal fiatal feltalálók számára kiírt “Young Inventors Award” díját, ami 5000 eurós pénzjutalommal is járt. Jelenleg a címkét nemcsak a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, hanem a kozmetikai és a gyógyszer ágazatban is tesztelik.
Bemutattuk azt is, hogy ez a különbség a „minőségét megőrzi” és a „fogyasztható” jelölés között és jöhetnek a boltokba a lisztkukacporral felturbózott élelmiszerek is. Tavaly pedig rekord mennyiségű, 374 tonnányi tartósélelmiszert gyűjtött az Élelmiszerbank.

