Otthon készült

Ez a repedésmentes piskótatekercs titka

Soha többé nem reped meg a piskótatekercs – ezekre figyeljünk sütés közben.

Kevés olyan sütemény van, amit annyira szeretünk, ám mégis ennyire tartunk az elkészítésétől, mint a piskótatekercset. Szinte mindenki járt már úgy, hogy szépen megsült a tészta, de amikor feltekerte a töltelékkel, az széthasadt, kirepedezett, vagy éppen a krém buggyant ki belőle. A jó hír az, hogy mindez könnyen elkerülhető, ha néhány alapvető szabályt betartunk – ezeket foglalta össze a Marie Claire.

A piskótatekercs hazánkban klasszikusan baracklekvárral készül, de karácsony környékén a francia fatörzs torta változatával is sokan találkozhattunk.

Miért reped meg a piskóta?

A repedésnek több oka is lehet:

  • ha a tésztát túlsütjük, kiszárad, és elveszíti rugalmasságát,
  • ha hagyjuk teljesen kihűlni feltekerés előtt,
  • ha túl szorosra csavarjuk,
  • ha a tojást nem verjük fel elég levegősre, a piskóta lapos és törékeny marad,
  • ha túlkeverjük a masszát, aminek következtében rugalmatlanná válik a tészta,
  • vagy ha vajjal készül, amely hűléskor megmerevedhet, míg az olaj lágyabban tartja.

Hogyan kerülhetjük el a repedéseket?

A piskótát még melegen érdemes feltekerni, mert ilyenkor a leghajlékonyabb.

Segíthet az „előtekerés”: frissen sütve, egy tiszta konyharuhába göngyölve, töltelék nélkül tekerjük fel. Így a tészta „megtanulja” a formát, és nem törik.

A sütőpapír helyett használjunk enyhén nedves konyharuhát: ez visszatartja a gőzt, és megakadályozza a kiszáradást.

A töltelék ne legyen túl vastag vagy túl híg, különben kifolyik és szétfeszíti a tekercset.

Mihez kezdjünk, ha mégis eltört?

Legyen belőle másfajta sütemény! Például:

daraboljuk fel kockákra, rétegezzük krémmel vagy lekvárral, így falatnyi édességek készülnek,

pohárdesszertként is remek: tegyünk a piskótadarabok közé gyümölcsöt, tejszínhabot és krémet – így egy elegáns, kanalazható finomságot kapunk.

Korábbi cikkeinkben számos süteményreceptet megosztottunk, így kókuszos, áfonyás és málnás recepteket is.

Kapcsolódó
3 tojásfehérje-pusztító sütemény
Használjuk fel a maradék tojásfehérjét inycsiklandó süteményekhez!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik