Otthon készült

Erdélyi receptből készíti az isteni hecsedlit a pomázi édesanya

Szedéssel együtt hat óra munkával hét kilóból 19 üveg lekvár készült.

A réteken, út mentén már pirosan izzanak a csipkebokrok és egészen novemberig lehet szedni a bogyókat, amelyek, a „miben van a legtöbb C-vitamin” versenyen valószínű, hogy aranyeséllyel indulnának. Mivel hő hatására ez a vitamin elbomlik, legfeljebb kézmeleg vízben szabad áztatni 5-6 órát egy téli vitaminital elkészítéséhez.

De a növény termése A-, B1-, B2-, B5, E-, K- és P-vitaminokat is rejt, illetve magnéziumot és vasat. A benne található értékes antioxidánsok, zsírsavak és ásványi sók ugyancsak kedvezően hatnak a szervezetünkre. Ezért érdemes fogyasztani a bogyókat, amit leginkább lekvár formájában készítettek el őseink.

Ez a hecsedli, amit ma már egyre ritkábban készítenek el a háziasszonyok, most azonban az egyik közösségi oldalon egy erdélyi receptre bukkantunk.

Vargáné Nagy Zsuzsanna egy októberi napon a Pomáz melletti dimbes-dombos mezőn kereste fel a pirosló bokrokat és hét kilónyi csipkebogyóval tért haza, amiből 19 üveg hecsedlit főzött be.

A Klisovác-dűlőn szoktuk szedni a csipkebogyót október és november környékén és már ez a harmadik év, hogy lekvárt főzök egy jól bevált erdélyi receptből, amit a rokonoktól kaptam. Sajnos ott is már csak az idősebb korosztály főz rendszeresen hecsedlit

– mondta el a Sokszínű Vidéknek Zsuzsanna, aki ápolónőként dolgozott, jelenleg vegyszermentes kertészkedéssel és a háztartással foglalkozik és két nagy gyermeket – egy 25 éves lányt és egy 17 éves fiút – nevelnek férjével, aki segítő társa a befőzésben is, a passzírozásban pedig örömmel veszi át a munkát Zsuzsannától.

7 fotó

Azt is megtudtuk, hogy nemcsak a csipkebogyó, hanem a gomba is az erdőből, mezőről érkezik a konyhára, hiszen míg Zsuzsannának a kert, a férjének a gombászás a szenvedélye.

Mi nem szedjük ki a magot a csipkebogyóból, csak a fekete hegyét vágjuk le. A csipkebogyónál a benne lévő szálakra kell legjobban figyelni, hogy az teljesen legyen kipasszírozva. A megpucolt bogyókat vízbe feltesszük főzni, másfél-két óra alatt puhára fő. Össze kell törni krumplinyomóval vagy botmixerrel. Vizet kell hozzá még adni és lehet passzírozni. Mi kézzel, szűrőn át passzírozzuk. Először egy nagyobb lyukú, majd egy sűrűbb, kisebb szűrőn. Azon már teljesen fennakadnak a szálak. A főzésnél a kevergetésre kell nagyon figyelni, mert könnyen odaég

– mesélt a készítés mozzanatairól Zsuzsanna, aki kenyér mellett palacsintába tölti a leggyakrabban.

De nagyon jól lehet használni vadpörköltekbe is egy-egy kanállal. Mi marhapörköltbe is teszünk, nagyon pikáns ízt ad neki.

A szedéssel együtt a kitöltésig nagyjából hat óra munkát vesz igénybe, ez pedig igazán megéri, hogy legyen a kamránkban egy nagyon különleges ízvilágú lekvár.

Itt pedig a teljes recept egyenesen Erdélyből

  • Szedjünk annyi csipkebogyót amennyit csak tudunk (nekünk 7 kilogramm jött össze)
  • Vágjuk le róla a fekete végeket, ezután mossuk át, majd egy nagyobb fazékba rakjuk fel főni, másfél-két óra alatt teljesen megpuhul.
  • Krumplinyomóval vagy botmixerrel pürésítsük.
  • Ha a sűrű állagot megkaptuk, tegyünk hozzá még egy kevés vizet, hogy könnyebben paszírozódjon.
  • Kétféle szűrőt használjunk: egy nagyobb és egy kisebb méretűt. Először a nagyobbikon nyomjuk át, majd a kissebbiken (a kisebbiken teljesen fennakadnak a maradék szálak, időközönként tisztítsuk át a szitákat).
  • Mikor teljesen selymes állagot kaptunk, rakjuk fel főni és kezdjük el cukrozni. Mi kilónként 40 dkg cukrot raktunk hozzá, de ez ízlés szerint variálható.
  • Folyamatos keveréssel a forrást elérve nagyjából 2 órát főzzük. Minél tovább főzzük annál sűrűbb lesz. Én tettem hozzá nátrium benzoátot. (Kilónként 1-2 grammot kell számolni!)
  • Ha citromlevet teszünk bele, nem sötétedik be és megtartja a színét (ez opcionális).
  • A készre főtt lekvárt alaposan átmosott üvegekbe töltjük. Ezután tegyük száraz dunsztba (én például egy lavórt takarókkal kibéleltem). Letakarjuk, aztán három napig így tároljuk, hogy lassan hűljön ki.

Néhány éve kolléganőnk is kapott egy receptet hecsedli főzéshez, azt ide kattintva olvashatja el és így főzzük be télire az ínyenc pizzaszószt. Korábban készítettünk topligás eperdzsemet is.

Kapcsolódó
Dunsztolás lépésről lépésre: a befőttek és savanyúságok titka
A sikeres befőzés kulcsa a megfelelő dunsztolás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik