November 24-én a budapesti New York-palotában átadták az idei Pro Gastronomia díjakat, melyet a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatnak meg.
A Pro Gastronomia díjat Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense a magyar gasztronómia népszerűsítésére, a vendéglátó szakma kiemelkedő személyiségei és ígéretes fiatal képviselői szakmai tevékenységének elismerésére alapította 2018-ban.
A szakmai díjat évente maximum négy főnek ítélhetik oda. A díjjal párhuzamosan – ifjúsági díjként – átadnak egy Dr. Sándor Dénes által viselt séfkabátot is, a gasztronómia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó ifjú tehetségnek vagy/és a BGE KVIK-en, illetve jogelőd intézményeiben korábban diplomát szerzett hallgató részére.
2025-ben Molnár B. Tamás és Bittera Dóra megosztva – a magyar gasztronómia fejlődéséért elkötelezett szakírók -, Kelemen Endre, Schwarcz András és Varga István az Étrend Egyesület kiváló segítői megosztva, valamint Svein Magnus Gjønvik, a World/EuroSkills szakácsversenyek főszakértője, zsűrielnöke érdemelte ki a díjat.
Az ifjúsági díjat Ramocsai Barbara, a BGE KVIK korábbi hallgatója kapta, aki több versenyen ért el elismerésre méltó helyezéseket.
A díjazottak személyét idén Dr. Sándor Dénes díjalapító mellett Dr. Szeidl Klaudia, BGE Turizmus-Vendéglátás tanszékvezető, Prof. Dr. Gundel János professzor emeritus, Harmath Csaba, Gault&Millau Chief Inspector, Kőrössy Zoltán, Eventrend Group társtulajdonos és Segal Viktor séf, gasztronómiai tanácsadó választotta ki.
A díjazottak 2025-ben
A magyar gasztronómia fejlődéséért elkötelezett szakírók. A 2000-es évek elején a Magyar Nemzet hasábjain megjelentett kritikai hangvételű írások feltárni igyekeztek az 1945-től eltelt időszak gasztronómiai hiányosságait. A továbblépés érdekében létrehozott Hagyomány és Evolúció versenysorozat, valamint a Czifray versenykurzus megoldást kínált a változást igénylő szakácsoknak és egyben hozzájárult a magyar gasztronómia fejlődéséhez.
A három szakember az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületében tevékenykedett együtt. Kelemen Endre és Schwarcz András szürke eminenciásként dolgozott minden rendezvényen, versenyen. Varga István A 90-es évek közepétől már aktív részese volt az egyesület megalakításának, majd az egyesület titkára lett.
1999-től szakértő/zsűritag/elnök a WorldSkills/EuroSkills versenyeken, 2010-től menedzser a Norvég Nemzeti Szakácsversenyeken, 2022-től a Nordic Chefs Association versenyigazgatója.
A BGE KVIK korábbi hallgatója, aki több versenyen ért el elismerésre méltó helyezéseket. Skills Hungary első hely, EuroSkills Göteborg 13. hely, Olivier Roellinger francia halas verseny második hely.
A Gault&Millau francia étteremkalauz idén is megválasztotta a magyar gasztronómia sztárjait, a Dining Guide Év étterme díjat pedig az őriszentpéteri Pajta nyerte el 2025-ben. A Street Kitchen csapatának értékelése szerint Szegeden pörög a vidék második legmenőbb gasztrokocsmája.

