Életmód

Ki ne dobd a karfiol levelét – így használd!

Unsplash
Unsplash

A karfiol hófehér rózsái sokak kedvence, most van a szezonja ennek a sokoldalúan felhasználható zöldségnek, mely kerülhet levesbe, rakott fogásokba, pürébe, ropogós köretként sütőbe, de akár savanyúság is készülhet belőle. A felhasználásával, tárolásával kapcsolatban osztott meg hasznos információkat a Nébih.

A karfiol levelei is kincset érnek

Sokan automatikusan a komposztra dobják a karfiol zöld leveleit, pedig ezek is remekül hasznosíthatók a konyhában. Alapos mosás után mehetnek a krémlevesbe, gazdagíthatják a húslevest, vagy együtt párolhatók a rózsákkal. Ízük enyhén káposztás, állaguk pedig tökéletesen illik a zöldséges fogásokhoz.

Hogyan tároljuk, hogy minél tovább friss maradjon?

A karfiol legjobban a hűtőszekrény zöldséges fiókjában érzi magát. Itt lassabban fonnyad, tovább marad roppanós, és kevésbé hajlamos a sárgulásra. Érdemes lazán csomagolni, hogy szellőzni tudjon, így akár egy hétig is megőrzi frissességét.

Miért jelennek meg rajta fekete pöttyök?

Előfordulhat, hogy a karfiolon apró, sötét pöttyöket látunk – ez legtöbbször természetes folyamat következménye. Az oxidáció, vagyis a növény öregedése ilyen foltokkal jár, és önmagában nem teszi fogyasztásra alkalmatlanná a zöldséget.

Akkor nincs ok aggodalomra, ha:

  • a karfiol illata friss,
  • a rózsák még kemények, feszesek,
  • csak néhány apró pötty jelent meg.

Ilyenkor a foltos részek egyszerűen levághatók, és a karfiol bátran felhasználható.

Mikor érdemes inkább kidobni?

A nagy, kiterjedt elszíneződések, a puha, nyálkás textúra vagy a kellemetlen, dohos szag már nem az öregedés természetes jelei. Ezek gombásodásra utalhatnak, és ilyen esetben a zöldség sajnos már nem menthető.

Számos karfiolos receptet megosztottunk már, érdemes kipróbálni az egészben sült karfiolt, a karfiol rizst és a karfiolos tojásos reggelit is.

Kapcsolódó
Kreatív konyha: karfiolból fasírt, tócsni és cicege
Finom és csak néhány alapanyagra lesz szükségünk!
Olvasói sztorik