A karfiol hófehér rózsái sokak kedvence, most van a szezonja ennek a sokoldalúan felhasználható zöldségnek, mely kerülhet levesbe, rakott fogásokba, pürébe, ropogós köretként sütőbe, de akár savanyúság is készülhet belőle. A felhasználásával, tárolásával kapcsolatban osztott meg hasznos információkat a Nébih.
A karfiol levelei is kincset érnek
Sokan automatikusan a komposztra dobják a karfiol zöld leveleit, pedig ezek is remekül hasznosíthatók a konyhában. Alapos mosás után mehetnek a krémlevesbe, gazdagíthatják a húslevest, vagy együtt párolhatók a rózsákkal. Ízük enyhén káposztás, állaguk pedig tökéletesen illik a zöldséges fogásokhoz.
Hogyan tároljuk, hogy minél tovább friss maradjon?
A karfiol legjobban a hűtőszekrény zöldséges fiókjában érzi magát. Itt lassabban fonnyad, tovább marad roppanós, és kevésbé hajlamos a sárgulásra. Érdemes lazán csomagolni, hogy szellőzni tudjon, így akár egy hétig is megőrzi frissességét.
Miért jelennek meg rajta fekete pöttyök?
Előfordulhat, hogy a karfiolon apró, sötét pöttyöket látunk – ez legtöbbször természetes folyamat következménye. Az oxidáció, vagyis a növény öregedése ilyen foltokkal jár, és önmagában nem teszi fogyasztásra alkalmatlanná a zöldséget.
Akkor nincs ok aggodalomra, ha:
- a karfiol illata friss,
- a rózsák még kemények, feszesek,
- csak néhány apró pötty jelent meg.
Ilyenkor a foltos részek egyszerűen levághatók, és a karfiol bátran felhasználható.
Mikor érdemes inkább kidobni?
A nagy, kiterjedt elszíneződések, a puha, nyálkás textúra vagy a kellemetlen, dohos szag már nem az öregedés természetes jelei. Ezek gombásodásra utalhatnak, és ilyen esetben a zöldség sajnos már nem menthető.
Számos karfiolos receptet megosztottunk már, érdemes kipróbálni az egészben sült karfiolt, a karfiol rizst és a karfiolos tojásos reggelit is.

