Otthon készült

Csempésszünk az étrendünkbe valami különöset, legyen ez a karfiol rizs

Irene Macri
Irene Macri
Egy kis fantáziával biztosan tányérunk sztárja lesz.

Való igaz, hogy a karfiol rizs nem helyettesíti a hagyományos rizst, mégis arra biztatunk mindenkit, hogy legalább egyszer kóstolja meg.  A karfiol rizs valójában ízletes és könnyen beleillik a legtöbb étkezési tervbe. Ezt olyan trendnek neveznénk, amelyet érdemes kipróbálni.

Mi az a karfiol rizs?

A karfiol rizs úgy néz ki, mint a fehér rizs (és néha olyan, mint a kuszkusz), de az íze 100 százalékban olyan, mint a karfiol. Mert az is, csak finomra aprítjuk, általában konyhai robotgépben, rizsszem nagyságúra. Mivel a karfiol nem egy különösen karakteres ízű zöldség, megfelelő fűszerek és ízesítők hozzáadásával akár olyannak is tűnhet, mint a rizs.

Hogyan készítsük?

A karfiol rizs elkészítéséhez ideális esetben kezdjük egy friss, egész karfiollal. Vágjuk le a leveleket és a vastag szárat,  ezután a maradék karfiolt szeljük nagy rózsákra. Tegyük egy konyhai robotgépbe, és aprítsuk a kívánt rizsszerű állagot, ami készen áll a főzésre.

Az aprítást, reszelést követően kezdhetjük a pirítást. Egy egyszerű pirított karfiol rizshez öntöttvas vagy más serpenyőben közepes lángon hevítünk fel kevés olajat. Amikor az olaj már forró, adjuk hozzá a karfiol rizst, fűszerezzük ízlés szerint és pirítsuk tovább, körülbelül 8-10 percig.

Tippek

Győződünk meg arról, hogy elég nagy serpenyőt használunk (a wok jól működik), hogy a karfiolrizs valóban megpiruljon, ne párolódjon. Ha nincs nagy serpenyőnk, fontoljuk meg, hogy a friss karfiol rizst egy tiszta konyharuhába csomagoljuk, és főzés előtt csavarjuk ki belőle a felesleges folyadékot. Ez segít majd a megfelelő karamellizálásban (barnulásban).

A karfiol táplálkozási ismérvei

Egy csésze apróra vágott nyers karfiolvirág, amely hozzávetőlegesen 10 dkg karfiol rizsnek felel meg, a következő tápanyagokat biztosítja:

Kalória : 27,  zsír: 0,3 g, Nátrium: 32 mg,  szénhidrát: 5,3 g, élelmi rost: 2,14 g, cukor: 2 g, fehérje: 2 g, C-vitamin: 51,6 mg, Kolin: 47,4 mg, Kalcium: 23,5 mg, Vas: 0,45 mg, Kálium : 320 mg

Egészségügyi előnyök

A karfiol, beleértve a karfiol rizst is, megdönti azt a hamis nézetet, hogy „a fehér ételek egészségtelenek”. Határozottan egészségvédő és diétás.

Kevés a kalóriát tartalmaz

Mivel a karfiol rizs lényegesen alacsonyabb kalória- és szénhidráttartalmú, mint a hagyományos rizs, határozottan előnyös azok számára, akik diétás étrendre szorulnak.

C-vitaminban gazdag

Nyers formában a karfiol rizs kiváló C-vitamin forrás. Meglepő módon egy adag karfiolrizs (51,6 mg C-vitamin) ugyanannyi tápanyagot biztosít, mint egy kis narancs (51,1 mg C-vitamin).

Ez azt is jelenti, hogy ugyanazokat az antioxidánsokat és immunerősítő előnyöket kínálja, miközben potenciálisan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás kockázatát.

Jót tesz a bélnek

Ennek egyik fő oka, hogy ezek a zöldségek jelentős mennyiségű prebiotikus inulint tartalmaznak, amely egy fermentálható rost, és elősegíti a jó baktériumok táplálását a bélben.

Gabonamentes étkezés egyik alternatívája

A rizs gluténmentes, a karfiol rizs is az. Ez azt jelenti, hogy azok számára, akik csak válogatott gabonákat fogyasztanak, például a cöliákiában szenvedőknek vagy gluténérzékenyeknek a karfiol rizs egy újabb gabonamentes lehetőséget biztosít számukra.

Kapcsolódó
Magyar rizs nagyon is létezik, ráadásul gluténmentes
A Nagykun 2000 vetésterületének közel 20%-án biogazdálkodás is folyik.

Tippek karfiol vásárlásához

Vásárláskor keressen olyan karfiolfejeket, amelyek kemények és tömörek. Ne csak a fehér karfiolban gondolkodjunk. Ha lehetőség van rá, bátran válasszunk narancssárga, lila vagy zöld fajtákat is. Mindegyiknek egyforma az íze, de a narancssárga és a lila változat antioxidánsokban gazdagabb.

Egyszerű megoldások a karfiol rizs készítésére

Pirítva, ízlés szerint fűszerezve több variációt is készíthetünk ( hagymásan, fokhagymásan, korianderrel, kaporral, petrezselyemmel, paradicsommal vagy paprikával)

Paradicsomos vagy sajtos  szószként is tökéletes ízvilágot varázsolhatunk belőle.

Az Ausztráliában élő Irena Macri például a grillezett lazacot ajánlja paradicsomos karfiol rizzsel, de párolt vagy sült csirkével is kiváló köretként tálalhatjuk. Egy kis fantáziával biztosan tányérunk sztárja lesz.

Kapcsolódó
7 gyümölcs és zöldség, melyeket egyszerűen termeszthetünk cserépben
Ezek a növények már a kevés gondozást is meghálálják.
Olvasói sztorik