Életmód

Szombaton kezdődik a farsang és a mulatozás időszaka

Január 6-a, Vízkereszt napja a farsang kezdete. Indulhatnak a vigasságok, a lakomák.

A régi farsangi babonákat már szinte elfelejtettük, de a jelmezes, álarcos karneválok és a bálok, a táncos mulatságok szokását napjainkig megtartottuk. A hazai legnagyobb farsangi fesztivál, a mohácsi busójárás például hungarikum.

Karneválok, maskarák, mulatságok – Ilyen a világ farsang idején
Farsang van, a nagy fesztiválok időszaka. Táncol, bálozik és jókedvű a világ.

A farsang a tavaszvárás ősi örömünnepe is egyben. Az év legvidámabb időszakában eleink másképpen étkeztek ilyenkor! Vidéken megkezdték a disznósajtot, sok kolbászt ettek – már ha karácsony előtt megvolt a disznótor. Ha nem, akkor a farsangi időszak elején igyekeztek ezt „bepótolni”, de farsangkor nem hiányozhatott a kocsonya sem.

Nincsen párja a füstölt csülkös farsangi kocsonyának
A farsang időszakában nem hiányozhat a kocsonya a házi finomságok közül.

A farsangi időszak az egyházi ünnepekhez viszonyulva hamvazószerdáig, azaz február 14-ig tart. Addig országszerte megannyi mulatság, koncert, fesztivál, téltemető vigasság, disznótor, és ki tudja milyen rendezvény várja a vigadni szándékozókat.

Vigalom és mulatozás ide, vagy oda, a háziasszonyok ne feledjék: nincsen farsang fánk nélkül!

6 utánozhatatlan fánk recept farsangra – ahogyan régen készítették
Farsang van, a sütik között ilyenkor a fánk a főszereplő. Mutatunk 6 könnyen elkészíthető receptet.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

Olvasói sztorik