Otthon készült

Francia- vagy Olivier saláta? Mutatjuk a különbséget

A salátát a francia-belga Lucien Olivier Moszkvában készítette először az 1860-as években.

Talán nincs is olyan, aki még ne kóstolt volna orosz hússalátát. Mindegy, hogy tél vagy nyár, ez a saláta az év minden szakában biztos választás, ünnepi alkalmakra kiváltképp.

A sokak által kedvelt saláta nevét a francia-belga Lucien Olivierről kapta, aki az moszkvai, francia stílusú Ermitage francia séfje volt az 1860-as években.  Ivan Ivanovnak, Olivier sous chefje, elleste a receptet és azt a Moskva hotelben tálalta fel. Az eredetihez hasonlító recept így kerülhetett be nyomtatott kiadványokba, amelyek mind a fenti alapanyagokat említik. Az idők folyamán sokat változott az eredeti recept ( amiben még kaviár is volt)  végleges változata a múlt század elejére finomodott ki. Csupán egy-két tételben változik a francia salátától, például van benne hús. 

Hozzávalók

  • 3 db burgonya,
  • 1 db hagyma,
  • 1 doboz zöldborsó konzerv vagy 25-30 dkg fagyasztott
  • 1 db sárgarépa,
  • 30dkg gépsonka,
  • 3 db tojás,
  • 3 db savanyú uborka,
  • majonéz, só, bors, zöldpetrezselyem vagy kapor ízlés szerint

Elkészítés

Főzzük meg a megtisztított zöldségeket és a tojást ( külön edényben). A tojást hámozzuk meg. Vágjuk fel kockára a répát, a burgonyát, a sonkát, az uborkát és a tojást, majd tegyük egy tálba. Tisztítsuk meg a hagymát, majd szeleteljük fel apró kockákra, tegyük a tálba a zöldborsóval együtt a többi hozzávalóhoz. Sózzuk, borsozzuk a saláta hozzávalóit, majd megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel és hozzákeverjük a majonézt. Jól összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Forrás: Bidista

Lezárt edényben, lassú tűzön készül a békebeli sólet
A magyar ízlés alakította olyanná, amilyennek szeretjük.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik