307 különböző tételt kóstoltak végig a Pálinka Nemzeti Tanács szakértői Komáromban, hogy kiválaszthassák az idei év legjobb pálinkáit. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny nevezői között kisebb pálinkafőzdék és nagyüzemi pálinkaházak egyaránt szerepel; volt, aki csak egy, volt aki 33 különböző tétellel nevezett.
Minden évben szép számmal találunk gyöngyszemeket, amelyek közül sajnos csak egy viselheti az ország legjobb pálinkája címet. A verseny azonban nem pusztán ennek a fődíjnak az elnyeréséről szól: a pálinkafőzdék számára legalább annyira fontos, hogy a tételek megmérettetésével objektív szakmai visszajelzést kapjanak a munkájukról. Erre szolgál a pontszámok alapján megítélt arany, ezüst, és bronz minősítés, illetve a minták szöveges értékelése
– monda el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.
Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny bírái öt szempont alapján vizsgálták a nevezett párlatokat: külön pontozták az ízek és illatok karakterét és tisztaságát, és azt, hogy ezek mennyire harmonizálnak. A kóstolómestereknek a verseny előtt két egésznapos tréningen kell részt venniük, ahol referenciamintáúl szolgáló pálinkák kóstolásával frissítik fel tudásukat.
A versenyre a klasszikusnak számító tételek mellett idén is érkeztek különleges házasítások: neveztek feketecseresznye-málna, és birs-penyigei szilva pálinkával is.