A sztrapacska felvidéki eredetű étel, egyszerű, finom és laktató. Szlovákiában többféle változata ismert, de a legnépszerűbb a káposztás és a juhtúrós változat. Utóbbi, a „bryndzové halusky” a magyar turisták kedvence. A ketkes.com mindkettő recepttel megajándékoz bennünket. Ha még nem készítettél, itt az ideje kipróbálni.
Juhtúrós sztrapacska
Hozzávalók
50 dkg burgonya, kb. 30-35 dkg liszt, 1 tojás, 3 dkg zsír, 1 dkg só, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg juhtúró.
Elkészítése
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, állandó keveréssel rózsaszínűre sütjük, a töpörtyűt kiszedjük és egy kis tálon melegen tartjuk. A 3 dkg zsírt megolvasztjuk. A burgonyát nyersen egy tálba reszeljük. Gyorsan leszórjuk egy kis liszttel, hozzáadjuk a tojást, olvasztott zsírt, megsózzuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy kissé keményebb legyen mint a galuska tésztája.
Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, jól lecsurgatjuk, belekeverjük a füstölt szalonna megforrósított zsírjába, rászórjuk a jó zsíros, csípős juhtúrót. Forró tálra tálaljuk, ráöntjük a füstölt szalonna töpörtyűjét.
Káposztás sztrapacska
Hozzávalók
1kg fejeskáposzta, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, só, bors, 80 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 2 tojás, zsír, 10 dkg húsos füstölt szalonna
Elkészítése
A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, majd negyedekre vágjuk. A torzsáját kivágjuk, a káposztát apróra lereszeljük.
Egy lábosban az olajon a cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és megdinszteljük rajta. A lábosba tesszük a káposztát, majd sózzuk, borsozzuk. Először nagy lángon pirítjuk, majd a lángot mérsékeljük, és lefedve megdinszteljük.
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és finomra reszeljük. Hozzáadjuk a felvert tojásokat és a zsírt, majd annyi lisztet, hogy kemény galuskatésztát kapjunk. Egy nagy lábosban vizet forralunk, sózzuk, majd beleszaggatjuk a krumplis galuskatésztát.
A szalonnát kockákra vágjuk, egy serpenyőben megpirítjuk. A sztrapacskát a szalonnával megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!