A mexikói egérdinnye Dél-Amerikában széles körben elterjedt évelő kúszónövény, de a hazai éghajlati viszonyok között is könnyen megterem. Nagy divatja nincs még kertjeinkben, ám aki megpróbálkozik a növénnyel, biztosan szeretni fogja.
Palántát mindenképpen ebben kell nevelni, szabadföldi vetése nem ajánlott. 20-25 C fokos melegben 2-4 hét alatt kicsírázik, és a fagyveszély elmúltával májusban a szépen gyarapodó növényt kiültethetjük a kertbe.
Éppen ezért egy-egy tövet legalább 1 méter távolságra ültessünk egymástól, és valamilyen támaszték biztosan szükséges lesz.
Az egérdinnye az első fagyokig folyamatosan terem. Sárga virágaiból alakul ki az uborkához hasonló, világoszöld színű, kellemes ízű csíkos, szőlőszem-nagyságú termés, melyből salátát, vagy savanyúságot is készíthetünk, és nyersen is fogyaszthatjuk.
Frissen fogyasztva egyébként is zsengén a legjobb, amikor még nincs túl sok magja. Ha már nagyobb és kemény, akkor a legjobb téli savanyúság eltevéséhez.
Nem mellesleg: a mexikói egérdinnye dekorációnak is gyönyörű.
A videón elleshetünk néhány praktikát: