Sokszor egy kis ötlet is elég ahhoz, hogy jó ügyet szolgáljon. Így indult útjára az Orlando Junior Academy. Néhány évvel ezelőtt egy szülő, Brad Jones vetette fel a kérdést, hogy mi lenne, ha másként ismerkednének meg a gyerekek a növényekkel, mint eddig, nevezetesen az osztálytermen kívül.
Amikor a kislányomék az iskolában elkezdték a természet tanulmányozását, azt vettem észre, hogy túlságosan régimódi és egysíkú dolgokat tanítottak: nyáron almafákról, télen hópelyhekről. Hiányoltam a rendszerben való gondolkodást és a gyakorlati alkalmazásokat, példákat
– magyarázta Jones, aki azon kezdett el gondolkodni, hogy hogyan alakítsanak ki egy olyan iskolát, ahol a pedagógus a természetet eszközként használja.
A sok ötletelés után a projekt megkapta a zöld utat, és Jones kerti koordinátorként kezdett önkénteskedni. Segített a diákok növényeinek termesztésében, majd a gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények betakarításában. Meglepődve tapasztalta, hogy a gyerekek a boldog “szüret” végeztével azt is tudni szerették volna, hogy a termésekből milyen ételt készíthetnének, illetve hogyan.
A két helyi szakács örömmel vállalta az együttműködést és hetente főzési alapismeretek oktatása mellett, a kertben termett növények felhasználásával elkezdték a gyakorlati bemutatókat is. Az egészséges életmód jegyében minden fontos dologra felhívták a tanulók figyelmét, akik ezeken az órákon nem csak könyvszagú ismeretekkel lettek gazdagabbak, hanem értékes tudással. Nem csupán felnevelték a konyhakerti növényeket, hanem megtanulták hasznosságukat és elkészítési fortélyaikat is. Az „ehető oktatás” koncepció egyre népszerűbbé vált és csodás eredményeket hozott.
A legnagyobb elismerés, amikor a szülő azt mondja: Nem hiszem el, hogy a gyerekem szereti a brokkolit
– mondta Fonzo, az egyik szakács.
Bármilyen sikeresek voltak az órák, finanszírozási nehézségek miatt le kellett állítani a főzéssel foglalkozó összejöveteleket. Az igazán megható dolog az volt, hogy ezek a gyerekek aláírásgyűjtést szerveztek a folytatásért.
A végtelen lelkesedésnek köszönhetően elnyerték a Whole Foods Market támogatását, és ezzel együtt új szintre emelkedett a program. Modern technikával és bútorokkal felszerelt konyhát kaptak, és folytatódhatott az élményekkel teljes tanítás. Az oktatóközpont négy konyhai főzősarokkal rendelkezik, beleértve az élelmiszer-előkészítő és kézmosó mosogatókat, két gáztűzhelyet, hűtőszekrényt és fagyasztót. Kívül egy közel 1000 négyzetméteres kert teszi lehetővé, hogy saját élelmiszereket dolgozzanak fel.
A kis ötletből indult program mára egy teljeskörű, gyakorlati tantervbe épült be, ahol a tanárok kreatívan illesztik a földrajz, a biológia, a történelem vagy akár a nyelvművészet tudományaiba a kertészkedés és a főzés rejtelmeit.
A konyha és kulináris kert hivatalosan is debütált, mint az új otthon, ahol ehető oktatás történik.
Alapítványunk a főzésre, a kertészkedésre és az egészséges ételprogramra összpontosít, és úgy tűnik egyre sikeresebbek vagyunk
-nyilatkozta Janice Banks, a nonprofit vállalat ügyvezető igazgatója.
Az Edible Education Experience a továbbiakban kirándulásokat, tapasztalatcserét, nyári táborokat, szakács-esteket és közösségi kertészet működtetését tervezi. Mindemellett ismertté szeretné tenni tanári akadémiájukat is, ahol a pedagógusok megtanulhatják, hogyan kezdhetik el a kertészetet és a főzőtanfolyamokat saját iskolájukban.
A konyha és a kulináris kert avatója 2017-ben
Címlapfotó: Edible Education Experience