Életmód

Mit kell tennünk, hogy télen is fokhagymaízű legyen a fokhagyma?

Ha nem szeretnénk decemberben a világ másik végéről származó fokhagymát a szilveszteri kocsonyába tenni, akkor itt az ideje, hogy beszerezzük a hazait.

Kiválasztás és tárolás

Ha vásárolunk, lehetőleg a piacon tegyük! Kerüljük a puha vagy sérült fokhagymát, és mindenképp sértetlent és egészségeset válasszunk.

A legegyszerűbb módja az otthoni tárolásnak a hálós zsák vagy a lazán szőtt kosarak. Ha szárastól sikerült beszereznünk, akkor felfonhatjuk vagy egy zsinórra is akaszthatjuk, így még nagyszerű konyhai dekoráció is lehet!

A fokhagyma a leghosszabb ideig közepes páratartalom mellett kb. 10-15 fokon tartható el.

Ezért is nehéz a fűtött téli otthonokban „frissen” tartani, hisz túl meleg van és nagy szomorúságunkra így hamar megszárad. Persze azért kicsit tudunk trükközni! Ha a fokhagymát mázatlan agyagedénybe, például virágcserépbe tesszük, és nem a legelzártabb szekrényben tároljuk, akkor ezt hosszabb élettel hálálják meg a gerezdek. Ha erre sincs mód, akkor se essünk pánikba, van még néhány lehetőség, arra, hogy télen is fokhagymaízű fokhagymát együnk.

Hűtőszekrény

Milyen nagyszerű találmány a nagy hűtő (már akinek befér a konyhájába)! A fokhagymának ugyanis egész jó helye lehet az egyik alsó fiókban. Arra figyeljünk, hogy amennyiben hosszabb ideig szobahőmérsékletre kerül, akkor természetéből fakadóan kihajt. És ez lehet éppen január közepe is.

Fagyasztó

Bár fagyasztható a fokhagyma, de valljuk meg, a fagyasztott fokhagyma nem annyira jó. A legjobb módja talán ennek a módszernek, ha apróra daráljuk a fokhagymát és egy kevés vízzel elegyítve jégkocka-tartóban fagyasztjuk le. Ha megfagyott, semmiképp se felejtsük áttenni egy jól záródó edénybe, mert különben a fagyasztóban lévő tortába szánt epernek is fokhagymaíze lesz! Ugye ezt nem szeretnénk?

 

Fotó:divinecuisine.recipes
Fotó:divinecuisine.recipes

Ízesített olaj

Ha már fokhagymaszeleteket szárítunk, akkor érdemes kipróbálni a fokhagymás változatot. A már megpirult szeleteket tegyük üvegbe és öntsük le olivaolajjal. Néhány hét múlva nagyon jó szolgálatot tesz főzéshez vagy salátakészítéshez.

Szárítás

A fokhagymaszárítás nagyon egyszerű módszer. Aprítsuk vékony szeletekre és 50-60 fokos sütőben szárítsuk meg. A sütő ajtaját hagyjuk nyitva. Ha a szeletek már ropogósak, akkor vegyük ki és turmixoljuk porrá, tegyük egy jól zárható üvegbe, így akár több hónapig is eltartatható.

Olvasói sztorik