Ha eleget alszunk és mégis folyamatos fáradtsággal küzdünk, akkor valószínű, hogy kevés vasat viszünk a szervezetünkbe. Napi 14 mg vas bevitelére lenne szükségünk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ennek hiányában a következőkkel számolhatunk:
A vas hiánya hátrányosan befolyásolja az agy működését, így könnyen szétszórtak, dekoncentráltak, figyelmetlenek lehetünk. Károsodik az immunrendszerünk, csökken a védekezőképességünk, állandó rossz közérzet alakulhat ki.
Az alábbi táblázat a legmagasabb vasat tartalmazó állati és a növényi ételeket foglalja össze.
Vasat tartalmazó étel | Vastartalom 100 g ételben | Vasat tartalmazó étel | Vastartalom 100 g ételben |
kacsamáj | 30 mg | Szárított vargánya | 90 mg |
sertésmáj | 18 mg | Kakaópor (100%-os) | 36 mg |
csirkemáj | 13 mg | mogyoró | 35 mg |
pulykamáj | 12 mg | zabpehely | 31 mg |
birkamáj | 10 mg | mák | 22 mg |
Libamáj | 7 mg | tökmag | 15 mg |
marhamáj | 6,8 mg | Friss csipkebogyó | 10 mg |
vörös húsok | 3-4mg | Száraz bab | 7 mg |
Szardinia | 3 mg | Pörkölt napraforgómag | 6 mg |
pulykahús | 2-3 mg | Szárított sárgabarack | 6 mg |
Tonhal | 2 mg | lencse | 5 mg |
csirkehús | 1 mg | szilva | 5 mg |
lazac | 1 mg | sóska | 4,6 mg |
Mindezen túl vigyük étkezésünkbe az alábbiakat
- vörösbor, vörös szőlőlé és a vörös bogyós gyümölcslevek, Roiboss tea
- sötét színű mézek (vegyes virágméz, gesztenyeméz)
- nyers cékla, fokhagyma
- sötét színű zöldségféléket, mint a paraj vagy spenót, sóska, petrezselyemzöld nyersen
- tojássárgája
Ételízesítők helyett használjuk az alábbi fűszereket: kakukkfű (1 ek 3,7 mg vas), petrezselyem (1 ek 1,9 mg vas), fodormenta (1 ek 1,8 mg vas), bors, majoranna, kumin, kapor, oreganó, babérlevél, koriander, bazsalikom, rozmaring, csombor, köménymag, görögszéna, tárkony, turbolya (1 ek 0,9 mg vas).
Fontos tudni
Kutatásokkal bizonyított, hogy a növényi élelmiszerekből származó vas felszívódását hétszeresére lehet emelni a C-vitamin egyidejű fogyasztásával. Ezért javasolt az étkezésekhez hígított narancslé, vörös szőlőlé, vagy vörös bogyós gyümölcslé vagy céklalé fogyasztása.
Kerüljük a vasfelszívódást akadályozó anyagokat
- fekete tea és kávé, valamint a tejben található kalcium is kedvezőtlenül hatnak a vasfelszívódásra
- a búzalisztben vannak olyan hatóanyagok , amelyek csökkentik a vas hasznosulását a szervezetben, ezért ezekből is érdemes kevesebbet fogyasztani. Jó alternatíva lehet a tönköly
- a finomított élelmiszerek, és az instant és félkész ételek, valamint a szénsav és a cukor
Évente 2-3-szor csináljuk meg ezt a kúrát
A 2 liter lé 15-20 napig elegendő, minden reggel éhgyomorra kell inni belőle, amíg el nem fogy.
Hozzávalók: 1 kg cékla, ½kg sárgarépa, egy citrom leve, 2-3 narancs, 2 savanykásabb alma, 500 gramm vegyes virágméz.
Elkészítés: Az apróra vágott céklát, almát és sárgarépát pépesítsük turmixgépben. Adjuk hozzá a citrom és narancsok levét, majd keverjük bele a mézet. Ha túl erős a cékla íze, még adhatunk hozzá narancsot. A kb. 2 liternyi “levet” 15-20 nap alatt fogyasszuk el, reggelente 1 dl-t.
A cékla jótékony hatása
- Növeli az állóképességet. Vizsgálatokból igazolták, hogy azok akik edzés, torna előtt ittak egy pohár céklalevet 16 százalékkal jobban teljesítettek.
- Csökkenti a vérnyomást. Egy tanulmány szerint egy pohár céklalé 4-5 ponttal csökkenti a szisztolés vérnyomást.
- Gyulladáscsökkentő. A céklának betain tartalma miatt sejtvédő, stresszoldó és gyulladáscsökkentő hatása van.
- Értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmaz. Megtalálható benne a C-vitamin, magnézium, kálium, mangán, folsav és B-vitamin is.
- Méregtelenít. Betain tartalma miatt segíti a káros méreganyagok távozását, megakadályozza a környezeti szennyeződések lerakódását. Segít megtisztítani a vért és a májat is.
- Jót tesz a bőrnek. A cékla egy igazi nagy anti-aging. Hála a magas folsavtartalmának, eredményesen vehetjük fel a harcot a ráncok és egyéb bőrproblémák ellen.